min

Tags in dit artikel

, ,

Dell heeft gisteren een goedkope PC onthuld die het bedrijf gaat verkopen in China. Daarmee hoopt de pc- fabrikant marktaandeel af te kunnen snoepen van Lenovo, dat momenteel achter Founder Technology de op twee na grootste pc-fabrikant op de Chinese markt is.

De PC, genaamd de EC280, is ontwikkeld door Dells China Design Center in Shanghai. Chinezen kunnen kiezen uit twee configuraties en drie monitors. Beide systemen zijn voorzien van een Intel Celeron 205 met een kloksnelheid van 1,2GHz en een L2 cache van 512KB. Er kan verder gekozen worden uit 256MB of 512MB intern geheugen, een 40GB of 80GB hardeschijf en een CD-ROM of DVD-ROM station. Besturingssysteem is op beide modellen Windows XP Home.

Het geheel is opgebouwd rond een Mini-iTX moederbord, waardoor de grootte van het systeem ongeveer éénachtste van een ATX systeem bedraagt. Omdat de hardware relatief weinig stroom verbruikt, kan er volstaan worden met een 65W voeding. Het basissysteem kost rond de 310 dollar, met alle extra opties moet er rond de 520 dollar betaald worden.

Net als telefoonmakers richten ook computerbouwers zich in toenemende mate op opkomende markten als China, Brazilië, Argentinië en Nigeria. Behalve Dell, hebben ook Apple en HP plannen om met goedkope systemen deze nieuwe markten te bestormen. Processorfabrikant Intel werkt daarnaast samen met Compal Electronics om volgend jaar laptops voor een bedrag van 399 dollar tot 499 dollar op de markt te brengen.

Om Chinezen beter van dienst te kunnen zijn heeft Dell ook plannen om acquisities te doen op dit gebied te doen en haar dienstverleningstak uit te breiden. Verder heeft het bedrijf een Chinese variant opgezet van haar Direct2Dell weblog, waar het bedrijf haar klanten op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen en vragen van hen beantwoordt.