2min

Tags in dit artikel

Ingenieurs in India zijn op dit moment druk bezig met het zoeken naar een manier om een laptop op te produceren die niet meer zal kosten dan tien luttele dollar. Het initiatief kwam er na de steeds hoger wordende prijs van de 100-dollar-laptop.

Doordat het OLPC op dit moment niet kan waarmaken wat het beloofde in verband met de honderd-dollar-laptop, namelijk dat hij 100 dollar zal kosten, kiest de regering voor twee projecten van eigen makelij. Het ene project is dat van een student die studeert in één van de technische scholen in India, terwijl het andere project afkomstig is van het ‘Institue of Science’, een universiteit in Bangalore.

Men is er nog niet in geslaagd de prijs effectief naar 10 dollar te doen zakken, maar met 47 dollar komt alvast één project aardig dicht in de buurt. De lage kostprijs kan bekomen worden doordat alle hardware op één printplaat zou gesoldeerd zijn en er meteen zo’n één miljoen stuks zouden moeten worden geproduceerd.

De overheid is er evenwel nog niet in geslaagd een bedrijf te vinden dat bereid is zo’n apparaat te produceren, aangezien dat zou betekenen dat het bedrijf in kwestie zou kampen met gigantische verliezen.

Het zal nog minstens twee jaar duren voor er effectief zo’n apparaat te koop zal zijn, maar er is al een vergadering gepland in mei om te discussiëren over het project. Het OLPC zal daarentegen dit jaar al beginnen met het verschepen van haar 100-dollar-laptop, die op dit moment nog 175 dollar kost. Het is dan ook zeer de vraag van welke hardware een 10-dollar-laptop zal voorzien zijn.