2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het Taiwanese bedrijf Quanta heeft een overeenkomst gesloten met de One Laptop per Child (OLPC) organisatie voor het produceren van de 100 dollar laptop van het Massachussets Institute of Technology (MIT), waarover op deze site al eerder te lezen was.

Alhoewel Quanta bij veel mensen niet bekend is, is het bedrijf de grootste laptopbouwer ter wereld. Het bedrijf produceert laptops voor Hewlett-Packard, Dell en andere grote computerbedrijven.
Quanta zal voor OLPC project optreden als original design manufacturer, kortweg ODM genoemd. ODM’s produceren over het algemeen alleen apparaten, maar zijn in sommige gevallen ook nauw betrokken bij het uiteindelijke design.

De deal met Quanta komt voor velen niet als een verrassing, aangezien MIT afgelopen jaar al een contract sloot met Quanta, waarin beide bedrijven 20 miljoen dollar in onderzoek gaan steken. Volgens betrokkenen bij het project geeft de deal met Quanta echter wel aan dat een 100 dollar laptop zeker haalbaar is.
"Elke twijfel over de haalbaarheid van een 100 dollar kostende laptop voor onderwijs in ontwikkelingslanden zijn zojuist weggenomen", aldus Negroponte van MIT.

Zoals eerder gemeld zullen de laptops zijn voorzien van een hendel waaraan gedraaid kan worden om zo de laptop op te laden. De laptops draaien verder op Linux en kunnen aangesloten worden op het internet via een mesh netwerk.
Volgens planning zullen de eerste laptops in het vierde kwartaal van 2006 van de band rollen.
De eerste vijf tot vijftien miljoen exemplaren zullen daarna hun weg vinden naar China, Brazilië, India, Argentinië, Egypte, Nigeria en Thailand.
De One Laptop per Child (OLPC) organisatie wordt ondersteund door AMD, Brightstar, Google, News Corp, Nortel en Red Hat.

Alhoewel velen het project hebben toegejuicht zijn er ook sceptische geluiden te horen. Zo denk Craig Barret van Intel dat het idee niet ver zal komen, omdat consumenten in landen met sterk groeiende markten behoefte hebben aan laptops met volledige functionaliteit.
Uit de geschiedenis blijkt verder dat het zeer lastig is om de armen in deze wereld aan een computer te helpen.
Projecten met goedkope computers in Brazilië zijn tot nog toe steeds mislukt. Zo werd de "Simputer" zeer slecht verkocht en AMD trok zich daarom uit het project terug.

Vanwege deze problemen hebben sommige ondernemers in India gekozen voor zogenaamde thin clients. Deze apparaten draaien op auto accu’s of op zonnepanelen. Ander bedrijven bieden weer computers met volledige functionaliteit, die binnen een leefgemeenschap gedeeld kunnen worden door meerdere personen.