2min Devices

‘Intel mag geen chips meer aan Huawei leveren’

‘Intel mag geen chips meer aan Huawei leveren’

De regering-Trump heeft voor verschillende bedrijven de licentie ingetrokken om onderdelen aan Huawei te leveren. Onder andere Intel kan hierdoor geen chips meer aan het Chinese bedrijf leveren.

Dit vertellen bronnen van Reuters. Naast Intel is ook minstens een van de licenties van het Japanse Kioxia ingetrokken. Het bedrijf, dat vroeger de naam Toshiba Memory droeg, produceert flashgeheugenchips.

Reuters heeft naast de verhalen van bronnen ook een e-mail ingezien van de Semiconductor Industry Association. Daarin staat dat het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken “de intentie heeft om een significant aantal licentieaanvragen voor exports naar Huawei te weigeren en minstens één eerder uitgegeven licentie in te trekken”. Volgens bronnen gaat het echter om meer dan één teruggetrokken licentie, mogelijk eerder acht.

Huawei maakt verschillende laptops die gebruikmaken van Intel-chips. Nu Intel niet meer gemachtigd is om apparatuur aan Huawei te verkopen, is de toekomst van deze laptops onzeker.

Verenigde Staten vs China

Het is de recentste en waarschijnlijk laatste actie van de Trump-regering om Huawei het leven zuur te maken. In 2020 kwam het bedrijf terecht op een lijst met bedrijven die mogelijk associaties hebben met het Chinese leger. Sindsdien moeten andere bedrijven licenties hebben om met Huawei te mogen handelen. Daardoor voelde Huawei zich uiteindelijk genoodzaakt om smartphonetak Honor af te splitsen.

Deze week wordt Joe Biden geïnaugureerd tot president van de Verenigde Staten. Het is niet waarschijnlijk dat hij meteen sancties gaat terugdraaien. Hij onthulde onlangs zijn intenties met betrekking tot China in een interview.

Tip: ‘Huawei staat zwaar jaar te wachten’