2min

Tags in dit artikel

, , ,

Na de verschillende klappen die Huawei in de afgelopen twee jaar te verduren heeft gekregen, verwachten analisten dat het elektronicabedrijf in 2021 een zwaar jaar tegemoet gaat.

De analisten vertellen tegen Reuters dat Huawei door gebrek aan toegang tot halfgeleiders van hoge kwaliteit belemmerd wordt in het uitrollen van een netwerkupgrade in China. Ondertussen werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem.

Geen toegang tot onderdelen

De VS heeft Huawei in 2020 niet alleen de toegang ontzegd tot Amerikaanse bedrijven, maar ook tot bedrijven die zaken doen met de Verenigde Staten. Hierdoor heeft Huawei geen toegang meer tot chipfabrikant TSMC, waardoor het steeds lastiger voor Huawei wordt om aan chips te komen.

In 2019 kwam 54 procent van de omzet van Huawei uit de consumententak, die voornamelijk bestond uit de verkoop van smartphones. Momenteel kan Huawei lastig aan onderdelen komen en de telefoons die het bedrijf wel kan bouwen, mogen geen Google-diensten draaien. Dit maakt de toestellen van het bedrijf een stuk minder aantrekkelijk.

Honor

Om nog een deel van de smartphoneverkopen te redden, heeft Huawei eind 2020 besloten om de Honor-tak af te splitsen. Honor is inmiddels volledig onafhankelijk van Huawei, waardoor het niet aan de strenge voorwaarden hoeft te voldoen om aan onderdelen te komen.

Langzaam gewurgd

Volgens analisten gaat Huawei zijn pijlen meer richten op services als cloud computing of IoT-apparaten. Dergelijke producten zullen echter niet compenseren voor de afname in omzet van smartphones en telecommunicatiediensten.

Analist Dan Wang beschrijft de situatie als een doodvonnis voor Huawei. Het leidt echter niet tot een snelle executie, maar het bedrijf wordt volgens hem “langzaam gewurgd”. Huawei heeft niet op de berichten gereageerd.