Apple heeft haar iPhone SDK-programma eind vorige week opengesteld voor alle ontwikkelaars wereldwijd. Aanvankelijk was dit alleen toegankelijk voor Amerikaanse ontwikkelaars.

Door deel te nemen aan het iPhone SDK-programma krijgen ontwikkelaars de beschikking over speciale software om applicaties voor de iPhone en iPod Touch te kunnen ontwikkelen. Ook krijgen ontwikkelaars testversies van de in juni te lanceren 2.0-firmware. Gratis is dit echter niet, voor deelname aan het programma moet 79 euro betaald worden.

De stap naar een wereldwijde openstelling is niet opmerkelijk, want de SDK werd maar liefst 200 duizend keer gedownload sinds de lancering in februari. Ongekend populair, zo blijkt wel. Zelfs zo populair dat Apple op een gegeven moment de inschrijvingen een halt toe geroepen heeft. Apple hoopt hiermee al voor de lancering van de AppStore – Apple’s distributiekanaal voor applicaties voor de iPhone en iPod Touch – in juni een ruim aanbod aan haar klanten te kunnen aanbieden.

Ontwikkelaars hebben nu nog minder dan een week om een iPhone-applicatie in te sturen voor deelname aan de Apple Design Awards. Deze worden traditioneel uitgereikt op de aankomende Worldwide Developers Conference in juni. Naast eeuwige roem zijn er ook leuke prijzen mee te winnen. De SDK is inmiddels al bij de vierde bètaversie aangekomen. Onlangs voegde Apple nog uitgebreidere OpenGL-ondersteuning aan de ontwikkelsoftware toe.

De SDK bevat tevens speciale software waarmee de iPhone-omgeving geëmuleerd kan worden. Een ontwikkelaar hoeft daardoor geen iPhone te hebben om zijn applicaties te kunnen uittesten. De definitieve versie van de SDK en ook de 2.0-firmware staan allebei gepland voor juni. Apple wordt ook verwacht dan de langverwachte 3G-iPhone te gaan introduceren die nauw samen gaat werken met de nieuwe firmware.