2min Devices

Psystar levert nu ook Xserve-alternatief

Psystar heeft de smaak te pakken gekregen, zo lijkt het. Na een heuse Mac mini-kloon en een Mac Pro-kloon is het nu de beurt aan een alternatief voor Apple’s Xserve.

Psystar levert nu ook Xserve-alternatiefHet alternatief heet OpenServ 1100 en biedt ruimte voor vier harde schijven, die gezamenlijk een totale opslagcapaciteit van 4 TB kunnen hebben. Ook heeft de Xserve-kloon de beschikking over twee gigabit ethernet-poorten en een geïntegreerde grafische kaart.

Wie dat wil kan tot wel 16 GB DDR2-geheugen in de server hangen en ook is er een uitgebreide keuze uit verschillende besturingssystemen, zoals CentOS, Windows Server-varianten, Ubuntu en zowel Mac OS X 10.5 client als server. Tot slot kan men bij Psystar ook kiezen tussen single- of dual Intel Xeon QuadCore-processors.

Wanneer je de specificaties van Apple’s Xserve en Psystars OpenServ 1100 met elkaar vergelijkt, komen er toch enkele interessante zaken aan het licht. Ten eerste is de processor van de Xserve iets sneller, ongeveer 300 MHz, hetgeen te verwaarlozen is. Wel heeft de OpenServ standaard de beschikking over 4 in plaats van 2 GB werkgeheugen. Dit kan in tegenstelling tot de processorsnelheid een behoorlijk groot verschil maken.

Qua opslagcapaciteit biedt de OpenServ standaard maar liefst het negenvoudige van wat de Xserve standaard aan boord heeft. De Xserve heeft een 80 GB harde schijf en de OpenServ spant met recht de kroon met een harde schijf met een capaciteit van 750 GB.

Als we naar de prijs kijken scheelt het allemaal niet zo gek veel. De Xserve met eerder genoemde configuratie ruilt voor bijna 3000 dollar van eigenaar en de OpenServ van Psystar kan voor iets meer dan 2600 dollar gekocht worden. Een prijsverschil van zo’n 400 dollar dus.

Het is tevens nog altijd onduidelijk waarom Apple zijn juristenteam niet achter Psystar aangestuurd heeft en ook heeft Apple nog altijd geen offiiciële of non-officiële reactie gegeven op de pogingen van Psystar om de markt te voorzien van Mac-klonen.

Bron:Ars Technica