2min

Op de Belgische mobiele markt wordt binnenkort waarschijnlijk een vierde mobiele aanbieder actief. Een nieuwe speler op de markt heeft voor de aankomende veiling van de mobiele frequenties al spectrum kunnen aankopen.

In België vindt in juni opnieuw een veiling plaats van de 2G-, 3G-, 4G- en 5G-frequenties. Voor deze veiling hebben zich naast de bestaande operators Telenet, Proximus en Orange Belgium ook twee nieuwe potentiële aanbieders gemeld.

Deze laatste twee nieuwe potentiële aanbieders krijgen van de Belgische telecomtoezichthouder BIPT de mogelijkheid voor deze frequentieveiling alvast spectrum aan te kopen. Hiermee wordt vanuit concurrentieperspectief voorkomen dat de bestaande mobiele operators al het beschikbare spectrum wegkapen.

Nieuwkomer verzilvert spectrumreservering

Inmiddels blijkt dat één van de nieuwkomers deze optie heeft verzilverd. Volgens de Belgische telecomtoezichthouder heeft de nieuwe mobiele operator gereserveerd spectrum aangekocht in de 700 Mhz-, de 900 MHz-, de 1.800 Mhz- en de 2.100 MHz-frequenties. Dit is voldoende om 2G-, 3G-, 4G- én 5G-dekking te leveren en dus volledig als een mobiele operator te functioneren.

De nieuwe mobiele operator heeft hiervoor in totaal bijna 74 miljoen euro betaald. Naast dit gereserveerde pakket, kan de betreffende telecomoperator later nog meer spectrum verwerven voor het verbeteren van de dekking.

Het is niet bekend wie de nieuwe potentiële toetreders op de Belgische mobiele markt zijn. Namen die onder experts circuleren, zijn onder meer Citymesh van Cegeka en de Waalse aanbieder NRB. NRB is een dochteronderneming van Ethias.

Bestaande mobiele operators ook actief

Ook de bestaande drie Belgische hebben hun gereserveerde spectrum voor de diverse mobiele technologieën verzilverd. Hiermee kunnen de mobiele operators in ieder geval de continuïteit van hun dienstverlening garanderen. Ook zij betaalden hiervoor ieder ongeveer 73 miljoen euro. Van hen wordt verwacht dat zij in juni additioneel spectrum zullen aankopen.

De Belgische telecomtoezichthouder verwacht dat de complete veiling van de mobiele frequenties in totaal ongeveer 800 miljoen gaat opbrengen.

Tip: Orange Belgium activeert 5G in Antwerpen, rest van België volgt