België veilt twee 5G-banden voor 1,2 miljard euro

België veilt twee 5G-banden voor 1,2 miljard euro

De eerste 5G-veiling van België is rond. Vijf operators betaalden samen 1,2 miljard euro voor het recht op 5G-dienstverlening. Citymesh is een nieuwkomer. De organisatie gaat de strijd aan met Proximus, Orange en Telenet, drie gevestigde operators.

5G-operators hebben toestemming nodig. Het is nergens ter wereld toegestaan om zomaar een mast op te tuigen en signalen te zenden. Dat recht wordt in Europa en de Verenigde Staten door overheden verkocht. Organisaties kopen een vergunning om 5G-signalen op een van de drie geschikte frequentiebanden te zenden: 700MHz, 1400MHz en 3600MHz.

De Europese Commissie vroeg alle lidstaten in 2016 om hun frequentiebanden zo snel mogelijk te veilen. Het liefste vóór 2021, zodat heel Europa tegen 2030 met 5G gedekt kan worden. Slechts vijf lidstaten haalden de deadline. De rest verpatste twee van de drie banden, maar moest de derde nog kwijt.

België bleek een uitzondering. Hier werd geen enkele band geveild. Daar kwam onlangs beweging in. De veiling van de 700MHz- en 3600MHz-band is rond. Vijf operators betaalden samen 1,2 miljard euro voor een vergunning.

Bekende gezichten

Onder de bieders vind je Proximus, Telenet en Orange Belgium. De drie zijn bekend in de industrie. Staatsbedrijf Proximus is eigenaar van het landelijke glasvezelnetwerk. Sinds 2020 verleent de organisatie 5G. Tussen 2021 en 2022 maakten ook Telenet en Orange Belgium de technologie beschikbaar.

De operators werkten met een tijdelijke vergunning van het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie). Het BIPT reguleert 5G in België. De vergunning gaf toestemming voor frequenties tussen 3600MHz en 3800MHz. Dit blok is uitsluitend geschikt voor korte golven en afstanden. Landelijke dekking is afhankelijk van lagere frequenties, waaronder 700MHz. Dat blok is inmiddels geveild, waardoor klanten binnenkort op meer bereik kunnen rekenen.

België is nog niet klaar. De veiling van de derde 5G-frequentieband (1400MHz) vindt op een later moment plaats. Het BIPT deelde geen datum.

Nieuwe speler

Naast de bekende operators deed een nieuwe partij aan de veiling mee. Het BIPT liet eind maart weten dat een anonieme speler interesse had in banden voor 2G, 3G, 4G én 5G. Inmiddels is de identiteit van het bedrijf bekend.

Citymesh sleepte vijf frequentiebanden binnen. Daarmee heeft de organisatie alle benodigdheden om de mobiele markt te betreden. 49 procent van het bedrijf is eigendom van RCS & RDS NV. De grootste aandeelhouder van RCS & RDS NV is Digi Communications, een Roemeens telecombedrijf.