4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het is vandaag een belangrijke dag voor Palm. Het bedrijf brengt samen met telecomprovider Sprint vandaag zijn nieuwe Pre-smartphone op de markt. Een geselecteerd groepje belangrijke klanten van Sprint kon gisterenavond echter al terecht op speciale launch-events in tien Amerikaanse steden.

Geen lange rijen gisterenavond bij de tien Sprint-winkels, want per winkel waren maar enkele tientallen Sprint-klanten uitgenodigd. Hoe dat vandaag gaat als elke Amerikaan een Pre kan aanschaffen moet nog afwachten. Hoewel Chief Service Officer Bob Johnson van Sprint geen enorme rijen verwacht, vermoedt hij dat de telefoon wel uitverkocht kan raken komend weekend. Hoewel er geen cijfers bekend zijn is de schatting dat elke Sprint-store ongeveer 100 exemplaren heeft. Best Buy en Radio Shack, die het apparaat ook verkopen, moeten het met minder exemplaren doen.

Sprint en Palm rekenen 299 dollar voor de Pre bij een tweejarig abonnement. Klanten krijgen overigens een voucher mee, waarmee ze 100 dollar teruggestort kunnen krijgen. Hoewel de prijs hierdoor gelijk is aan die van de iPhone, is niet iedereen even blij met enigszins omslachtige manier om tot die prijs te komen.


De Sprint-store in Washington (Betanews)

De website Betanews was gisterenavond aanwezig bij een van de speciale events in Washington en peilde daar de meningen. De meeste bezoekers waren onder de indruk van de telefoon en het bijbehorende WebOS, nadat ze er even mee gespeeld hadden. Sommigen waren overweldigd door de complexiteit van de Pre, terwijl anderen problemen hadden om het touch-screen te gebruiken. Er liepen echter diverse Sprint-medewerkers rond om uitleg te geven. Deze service zal er ook zijn voor de mensen die vandaag een Pre willen gaan uitproberen, wat mogelijk tot lange wachttijden kan leiden. Daarnaast zorgt Sprint ervoor dat de telefoons volledig geactiveerd zijn voordat ze de winkel uitgaan, een verschil met de iPhone die thuis geactiveerd moet worden.

Eerste reviews zijn overwegend lovend

Inmiddels verschijnen ook de eerste reviews van de telefoon op het internet en hoewel het apparaat over het algemeen positief wordt ontvangen, heeft het ook een aantal nadelen. Zo meldt Gizmodo dat de Pre mogelijk dankzij de goede hardware een fantastische multi-touch heeft en het scherm een goede weergave biedt. Verder prijs de website het feit dat Palm veel tijd en handigheidjes heeft gestoken in het WebOS en dat de telefoon (vooralsnog) te synchroniseren is via iTunes. Ook het uitschuifbare toetsenbordje kan de goedkeuring wegdragen, hoewel de knopjes wat klein zijn. De reviewer vindt echter dat de telefoon wat goedkoop aanvoelt en dat de onderste rand van de Pre erg scherp is. Hoewel het OS dus erg goed is kent het ook een aantal minpunten, waaronder de beperkte app-launcher, is de speed-dial niet echt goed en knippen en plakken werkt alleen in velden waarin geschreven kan worden.

Walter Mossberg van The Wallstreet Journal vindt de Pre ook een goede telefoon, hoewel het een aantal nadelen heeft. Mossberg prijst het design van de Pre, dat hij beter vindt dan het design van de T-Mobile G1 en de BlackBerry Storm. Ook de interface, die gebaseerd is op zogenaamde ‘cards’ die je tevoorschijn kunt toveren en waarbij elke card fungeert als apart bureaublad, kan Mossbergs goedkeuring wegdragen. Andere pluspunten van de Pre zijn de uitgebreide synchronisatiemogelijkheden met internetdiensten. Hoewel persoonlijk, vindt Mossberg ook het fysieke toetsenbord een groot pluspunt van de Pre. Grootste nadeel vindt hij de app-store, die momenteel zeer beperkt is en nog in bèta-fase is. Er zijn momenteel maar een paar apps beschikbaar, terwijl Android Market er duizenden heeft en de App Store van de iPhone zelfs tienduizenden. Mossberg wist tijdens het testen zelfs zijn Pre te laten crashen na het downloaden van een app, maar dankzij de indrukwekkende online back-upmogelijkheid van de Pre, kon hij snel alles weer herstellen. "Ik denk dat de Pre in potentie de sterkste iPhone-rivaal op het moment is. Er moeten dan wel veel third-party apps ontwikkeld worden, want daar is nog gebrek aan", aldus Mossberg.

David Pogue van de New York Times is ook onder de indruk van de Pre, maar verwacht niet dat de iPhone nu het veld gaat ruimen. Als nadelen noemt Pogue het feit dat openen van applicaties soms erg traag gaat, er geen geheugenkaartslot is en dat de zoekfunctie niet in mails en kalenders zoekt. Ook vindt Pogue de leercurve van de Pre stijler dan die van de iPhone.

Prijzende woorden zijn er ook van Pogue, met name voor de compacte afmetingen, de verwisselbare batterij, het uitschuifbare toetsenbord, de multi-tasking, ondersteuning voor flash en de prachtige hardware en software. Ook het feit dat de ingebouwde kalender meerdere online kalenders kan samenvoegen is een van de favoriete features van Pogue. Hij is echter van mening dat de voordelen van de Pre de nadelen overheersen en dat de Pre tot een van de beste telefoons ter wereld gerekend mag worden.