2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple onderzoekt mogelijk een nieuwe techniek voor het opladen van accu’s van meerdere gadgets tegelijkertijd. Dit blijkt uit een drietal patenten die de fabrikant onlangs heeft ingediend.

In deze drie verschillende patenten beschrijft Apple ‘verschillende behuizingen’ voor ‘intelligente, universeel oplaadbare batterijen’ die met elkaar kunnen communiceren en ook elkaar kunnen opladen. Volgens Apple zijn er een aantal draadloze-verbindingsstandaarden en -protocollen die apparaten met elkaar laten communiceren. Deze kunnen nog beter gebruikt worden voor simpele dingen als het waarschuwen voor batterijen die bijna leeg zijn.

Sommige Apple-apparaten maken reeds gebruik van een dergelijke techniek, zoals bijvoorbeeld de Bluetooth-Mighty Mouse die aan kan geven wat zijn batterijniveau is. Apple wil echter een compleet netwerk van verschillende apparaten zoals muizen, telefoons, mp3-spelers enzovoorts, die allemaal met elkaar kunnen communiceren.

Naast het communiceren over het batterijniveau heeft Apple ook plannen voor een gestandaardiseerd systeem voor het opladen van al deze verschillende batterijen dan wel accu’s. Apple beschrijft desktops en notebooks die beschikken over een of meerdere extra poorten om batterijen, die de grootte en het ontwerp van een Apple Remote hebben, op te laden.

Uit het patent blijkt dat er in deze computers ook techniek aanwezig is die bepaalt hoe snel de batterijen op kunnen laden. Apple introduceerde eerder voor de nieuwe 17 inch MacBook Pro al een soortgelijk systeem dat kan bepalen hoe de accu opgeladen moet worden. Dit gebeurt middels sensoren.

Hoewel het een interessant voorstel van Apple is om apparaten met elkaar te laten communiceren en bovendien herlaadbare batterijen op te laden middels een desktop of notebook, zitten er toch ook wat haken en ogen aan een dergelijk systeem. De technologiemarkt wil zich voortdurend innoveren. Het ontwerp van batterijen verandert steeds en bedrijfsmodellen zijn sterk afhankelijk van nieuwe ontwerpen die mensen aansporen om periodiek hun accessoires te upgraden.

Bovendien voldoet geen van de huidige Apple-producten momenteel aan de eisen om een dergelijk voorstel mogelijk te kunnen maken. Dit zou dus betekenen dat Apple de complete productlijn van een dergelijke techniek moet voorzien. Tot slot haalt het gros van de patenten het uiteindelijke product niet en is het dus allerminst zeker dat Apple dit idee ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.