1 min

Intel onthult nieuwe informatie over de aankomende Arc A GPU-serie voor desktops.

Arc A, kort voor Alchemist, is Intels eerste standalone GPU-serie voor de desktopmarkt. Tot nu toe leverde de organisatie uitsluitend geïntegreerde grafische kaarten. Dergelijke kaarten zijn ingebakken in CPU’s en doorgaans minder krachtig dan standalone GPU’s.

Intel Arc A-serie

Intel hoopt voet aan de grond te krijgen in nieuwe marktsegmenten. De serie zal aanvankelijke uit vier GPU’s bestaan. De A770 is het vlaggenschip. Het model heeft 32 Xe processing cores. Elke Xe core bestaat uit 16 Vector Engines, ontworpen voor het verwerken van videogames en creatieve apps. Elke Vector Engine kan tegelijkertijd acht berekeningen uitvoeren.

De 32 Xe cores worden gecombineerd met 512 XMX Engines en meerdere gespecialiseerde circuits. Een deel van de circuits versnelt aritifical intelligence (AI)-algoritmen. Volgens Intel leveren de XMX Engines hoge prestaties in creatieve AI-apps. Naast de A770 lanceert Intel drie andere chips met 8, 24 en 28 Xe Cores en 128 tot 448 XMX Engines. Elke chip bevat meerdere ray tracing-modules.

GPU’s voor datacenters

Eerder dit jaar introduceerde Intel de Flex-serie, bestaand uit twee nieuwe GPU’s voor de datacenterindustrie. Volgens Intel zijn de processoren geschikt voor videobewerkingsprogramma’s, cloud streaming van videogames, AI software en virtuele desktopomgevingen. Tot slot is Intel van plan om op termijn een Falcon Shores-serie met gecombineerde GPU’s en GPU’s te lanceren.