2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het plan van Microsoft om Windows 7 modulair te maken kan op positieve reacties rekenen, onder andere van voormalig hoofd van de EU-commissie die Microsoft de afgelopen jaren heeft gescreend.

Vorige week werd bekend dat Microsoft het mogelijk wil maken om Internet Explorer 8 uit Windows 7 te verwijderen. Het is de bedoeling dat ook programma’s als Media Center en Media Player eenvoudig te verwijderen zijn uit Windows 7. Microsoft wil dit bewerkstellingen door het nieuwe besturingssysteem modulair te maken.

De reden dat Microsoft kiest voor modules ligt voor de hand, het bedrijf heeft in het verleden al diverse malen in de clinch gelegen met de Europese Commissie en concurrenten over vermeend misbruik van de monopoliepositie door bepaalde componenten te verankeren in Windows. Microsoft werd daarom in het verleden door de Europese Commissie al gedwongen om een versie van Windows XP uit te brengen zonder Media Player. Deze zogenoemde Windows XP N bleek echter niet gewild bij consumenten en pc-bouwers.

Recentelijk richtte de EC echter haar pijlen op Microsofts browser Internet Explorer. Het onderzoek kan inmiddels op steun rekenen van Opera en Mozilla. Volgens de betrokken partijen drukt Microsoft andere browsers uit de markt door zijn Internet Explorer-browser te integreren in XP en Vista. Door Internet Explorer om te vormen in een module kan Microsoft de browser toch standaard mee blijven leveren met Windows, maar kunnen gebruikers het er eenvoudig weer afhalen en een alternatieve browser installeren.

Volgens Professor Neil Barrett is dat een goede beslissing. Barret stond lange tijd aan het hoofd van een commissie die door de Europese Commissie was opgesteld om te controleren of Microsoft zich hield aan de uitspraak van de Commissie in 2004. De full-time monitoring is inmiddels gestaakt, omdat Microsoft voldoende meewerkt.

"Microsoft heeft dit uit eigen beweging gedaan, zij vinden het een goed idee om Windows modulair te maken. Voor concurrenten is dit ook gunstig, want zij kunnen nu op alle fronten concurreren met Microsoft. Anderzijds is het voor de monitoring van de Europese Commissie ook goed, want zij weten nu wat er moet gebeuren als andere bedrijven in de toekomst de mededingingswetten niet nakomen", aldus Barret tegenover de BBC.

Of de plannen van Microsoft voldoende zijn voor concurrenten en de Europese Commissie moet nog blijken, de partijen hebben nog geen officiële reactie gegeven.