2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Onderzoeksfirma iSuppli heeft Apples nieuwe iPod shuffle uit elkaar gehaald en kwam tot de conclusie dat de verschillende onderdelen tezamen slechts 22 dollar kosten, terwijl Apple de shuffle voor 75 euro aanbiedt.

Apple introduceerde de nieuwe kleinere shuffle afgelopen maand. De shuffle die nu kleiner is, maar meer opslagcapaciteit heeft, werd gestript van de meeste knoppen behalve de aan en uit schakelaar die tevens als shuffle-schakelaar fungeert. De rest van de bediening is naar de bijgeleverde oordopjes verplaatst. De shuffle is verkrijgbaar in de kleuren zwart en zilver en kost 75 euro.

Volgens iSuppli, dat consumentenelektronica uit elkaar haalt om de kostprijs te schatten, omvatten de kosten van de shuffle precies 21,77 dollar, ongeveer 28 procent van de prijs waar Apple het product voor aanbiedt. Deze kosten zijn gebaseerd op de interne en externe onderdelen, oordopjes en de verpakking. De kosten voor ontwerp, software, fabricage en verzending zijn hier niet in meegenomen.

Uit de analyse van iSuppli kan geconcludeerd worden dat de winstmarge op de shuffle hoger ligt dan bij andere iPod-modellen. De kosten van de onderdelen van de iPod Touch (2007) bedroegen bijvoorbeeld ongeveer 147 dollar, zo’n 49 procent van de verkoopprijs van 299 dollar. Die van de derde generatie iPod nano, eveneens in 2007 ge├»ntroduceerd, bedroegen ongeveer 40 procent van de verkoopprijs.

Volgens de analyse van iSuppli is zeker de helft van de onderdelen afkomstig van Samsung. Het betreft de controller-chip die verantwoordelijk is voor muziek en andere functies en het flashgeheugen met een capaciteit van 4 GB. Beide kosten ongeveer zes dollar. Verder blijkt uit de analyse dat de onderdelen die in de nieuwe shuffle gebruikt zijn opmerkelijk veel kleiner zijn dan wat voor de industrie als ‘klein’ geldt.