2min Devices

iPhone OS 3.0 krijgt spraakcontrole-functies

Ars Technica meldt maandag op basis van bronnen dat het aankomende iPhone OS 3.0 ook de beschikking krijgt over spraakcontrole. Ontwikkelaars die de software bestudeerd hebben, zouden hiervoor bewijs hebben gevonden.

iPhone OS 3.0 krijgt spraakcontrole-functies

Volgens de bevindingen van de ontwikkelaars gaat het hier om functionaliteiten voor spraakgestuurde controle van het nieuwe mobiele besturingssysteem voor de iPhone en iPod Touch. Daarnaast gaat het ook om spraaksynthese waardoor het besturingssysteem zelf kan spreken. Apple introduceerde dit principe onlangs nog op de iPod nano, die in staat is om onder meer de artiest en titel van een nummer uit te spreken.

Hoewel er nog niet veel over de nieuwe functies bekend is, lijkt Jibbler op een toevoeging aan de bestaande Springboard-applicatie, van waaruit applicaties gestart worden en in iPhone OS 3.0 ook gezocht kan worden middels Spotlight. Jibbler zou bestuurd kunnen worden met de iPhone-headset door middel van spraak, maar mogelijk ook door de ingebouwde afstandbediening.

Ontwikkelaars vonden in de code van het nieuwe iPhone OS klassen en methoden met de naam VSSpeechSynthesizer, VSRecognitionSession, SBVoiceControlDisableHandlerActions, SBSensitiveJibblerEnabled en SBVoiceControlSoundCompletion. SB staat hierbij voor SpringBoard, terwijl VS waarschijnlijk voor Voice Services staat. Omdat de klassen los staan van de basiscode, kunnen in de toekomst ontwikkelaars mogelijk door de SDK ook van de functies gebruikmaken.

Vooralsog is het onduidelijk of de introductie van Jibbler verbonden is met nieuwe iPhone-hardware zoals al enige tijd wordt gespeculeerd of dat Jibbler ook met de huidige hardware werkt. Spraakcontrole wordt gezien als een benodigde toevoeging voor het iPhone OS, omdat de meeste telefoons al veel langer over deze functies beschikken. Met Jibbler zou het mogelijk worden om ook spraakgestuurd te bellen. De naam van een contactpersoon inspreken zou dan voldoende moeten zijn om iemand op te bellen.

Bron:Ars Technica - Infinite Loop