Apple stelde afgelopen weekend een langverwachte oplossing beschikbaar voor spontane vastlopers die veroorzaakt werden door de ATI Radeon HD 4850 in de meest recente iMacs van het bedrijf.

In de vorm van een iMac EFI Firmware Update 1.4 (1,7MB), stelde Apple afgelopen zaterdag plotseling een oplossing voor het probleem beschikbaar. De update richt zich specifiek op het willekeurig vastlopen van de computer waarna de gebruiker niets anders rest dan de computer te herstarten.

Daarnaast lost dezelfde firmware-update ook een probleem op waarbij de iMac bij het gebruik van Boot Camp niet meer uit de sluimerstand wil komen. Om de firmware-update te kunnen installeren, zo staat in de release notes te lezen, is Mac OS X 10.5.6 vereist.

Het is vooralsnog compleet onduidelijk waardoor de spontane vastlopers veroorzaakt worden. Apple meldt in de release notes niets over de oorzaak van het probleem. In het najaar van 2007 speelden soortgelijke problemen bij recente gekochte iMacs waarbij de interface niet meer wilde reageren, hierbij liep het systeem echter niet compleet vast.