2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Verschillende gebruikers van nieuwe iMacs, die zijn uitgerust met de ATI Radeon HD 4850 als grafische kaart, melden spontane vastlopers van hun computer.

De problemen kwamen aan het licht door verschillende topics op Apples eigen discussieforum, waar verschillende kopers van de desktop-Mac melden dat hun systeem compleet vastloopt waarna alleen geforceerd opnieuw opstarten nog mogelijk is. Het gaat hier alleen om iMacs waarbij bij bestelling is gekozen voor de optionele Radeon HD 4850 grafische kaart.

Volgens gebruikers maakt het niet uit welke software op dat moment actief is en ook houdt het gebruik van Mac OS X geen verband met het probleem. Enkele gebruikers melden dat het probleem zich ook voordoet bij het gebruik van Boot Camp. In dat geval spelen specifieke Mac OS X-stuurprogramma’s geen rol.

Ook de bekende troubleshoot-methoden bieden geen soelaas aan de iMac-gebruikers. Het resetten van het PRAM waardoor specifieke instellingen van de computer weer naar de fabriekswaarden worden teruggezet, heeft geen enkele invloed op het probleem. Ook een reset van de SMC-unit blijkt nutteloos.

Het is vooralsnog compleet onduidelijk waardoor de spontane vastlopers veroorzaakt worden. In het najaar van 2007 speelden soortgelijke problemen bij recente gekochte iMacs waarbij de interface niet meer wilde reageren. De huidige problemen zijn ernstiger omdat het systeem volledig vastloopt.

Apple is waarschijnlijk al druk bezig met het zoeken naar een oplossing voor het probleem. Verschillende gebruikers melden, na met de telefonische ondersteuning van Apple gesproken te hebben, dat er een oplossing onderweg is. Hoe lang dat gaat duren is echter vooralsnog onduidelijk. Mogelijk maakt de oplossing deel uit van de aankomende Mac OS X 10.5.7-update.