Ongeveer anderhalf jaar geleden liet Toshiba weten dat het geen heil meer zag in HD DVD en nu zouden bronnen binnen het bedrijf bevestigd hebben dat Toshiba eind dit jaar met een eigen Blu-ray-speler gaat komen. Dat meldt de Japanse krant Yomiuru.

Toshiba was ooit de grote inspirator achter HD DVD, het HD-medium dat de concurrentie aanging met Blu-ray. het bedrijf stak meer dan een miljard dollar in het formaat, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven tegen Sony’s Blu-ray-formaat.

Destijds kondigde Toshiba aan zich te gaan richten op technieken die media met hoge kwaliteit beschikbaar zouden maken voor de grote massa. Dat deed het bedrijf onder andere met NAND-flashgeheugen, kleine harde schijven, betere processors, beeldverwerkingstechnieken, draadloze technieken en encryptiemethodes. Hoewel het bedrijf daarin belofte heeft gehouden lijkt het toch een graantje mee te willen gaan pikken in de markt van Blu-ray, want volgens de krant Yomiuru komt Toshiba later dit jaar met een eigen Blu-ray-speler.

Hoewel Blu-ray nog steeds niet massaal gebruikt wordt door consumenten verscheen er recent een rapport van de Digital Entertainment Group, waaruit blijkt dat de verkopen van Blu-ray-hardware en -films nog steeds groeit, ondanks de economisch zware tijden. Volgens Andy Parsons, voorzitter van de Blu-ray Disc Association staat Blu-ray op het punt om door te breken en als dat daadwerkelijk zo is, dan is dat voor Toshiba genoeg reden om ook op de trein te stappen.

Het bedrijf maakt HDTV’s en home-theatersets en veel concurrenten bieden nu dergelijke systemen aan met ingebouwde Blu-ray-speler. Als Toshiba hier niet aan mee zou doen, zou dat niet goed zijn voor de concurrentiepositie van Toshiba. Volgens de berichtgeving komt Toshiba in eerste instantie met een Blu-ray-speler, maar het lijkt niet onwaarschijnlijk dat Toshiba ook een Blu-ray-schrijver aan het ontwikkelen is. Verdere details over het apparaat ontbreken vooralsnog.

Dave Migdal, Sony’s Vice President of Communications, verwelkomt Toshiba in een ietwat cynische blogpost op sonyelectronicscommunity.com. "Er van uitgaande dat de berichtgeving klopt, wilde ik eigenlijk iets schrijven over de ironie van dit alles. Hoe ze ongeveer anderhalf jaar na het einde van de de HD DVD/Blu-ray-oorlog nu onze kant kiezen. Maar dat ligt te veel voor de hand, ik laat het commentaar aan de anderen over. Ik verwelkom ze in de groep en zie wel of ze er iets aan toe weten te voegen. Beter te laat dan nooit, denk ik dan maar", aldus Migdal.