2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft op Google I/O, een conferentie in het teken van Google, de nieuwe functies voor Android 2.0, Donut, aangekondigd. Er komen drie nieuwe features bij, een vertaalfunctie, een universele zoekfunctie en als laatst komt er een API bij waarmee men tekst om kan zetten naar spraak.

De vertaalfunctie zorgt ervoor dat men tekst kan vertalen naar een andere taal. De applicatie doet dit wat sneller dan bijvoorbeeld Google Translate, maar verder lijkt het veel op Google Translate. Als extraatje heeft deze functie ondersteuning voor de text-to-speech-API, die ervoor zorgt dat de vertaalde zin ook uitgesproken kan worden door de telefoon.

De universele zoekfunctie zorgt ervoor dat de hele telefoon en het internet doorzocht kan worden. Wanneer men de zoekwidget in Android 2.0 Donut gebruikt, worden ook applicaties, contacten en andere content op de telefoon doorzocht. Ook het internet wordt gelijk vanuit deze applicatie doorzocht. Programmeurs kunnen ook search-content toevoegen aan de functie, met slechts enkele regels code kan de library van een applicatie eraan gekoppeld worden, zo stelt Google.

Verder heeft Google handschriftondersteuning toegevoegd aan de mogelijkheden in Android 2.0. Dit stond eerst gepland voor Android 1.5 (Cupcake), maar die deadline is niet gehaald. De functie is nu in versie 2.0 toegevoegd. Met de functie kan men snel navigeren in bijvoorbeeld de contactenlijst en de muziek-database.

Als laatst heeft Google de text-to-speech-API aangekondigd, die in enkele Google-applicaties ingebouwd zal worden, zoals Google Translate. De API is verder alleen interessant voor ontwikkelaars, aangezien die de API kunnen gebruiken in hun applicaties. De API zorgt ervoor dat de telefoon tekst om kan zetten naar spraak. De telefoon krijgt dus een stem.