Google heeft gisteren officieel Android SDK 2.0 vrijgegeven. Deze SDK is voor developers beschikbaar om applicaties mee te ontwikkelen. De SDK onthult tegelijkertijd de nieuwe functies in Android 2.0. Wanneer Android 2.0 nu beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Android SDK 2.0 biedt een aantal nieuwe API’s. Zoals de contact-API, waarmee contactinformatie vanuit elke applicatie opvraagbaar is. Die zorgt ervoor dat men vanuit elke applicatie snel een contactpersoon kan bellen, sms’en, emailen of juist de locatie opzoeken op Google Maps. De contactapplicatie is hierbij ook vervangen.

Die biedt nu namelijk ondersteuning voor meerdere Google-accounts. Waar Android vroeger gelimiteerd was aan één Google-account, is het nu mogelijk om meerdere accounts te activeren op de telefoon. In de contactapplicatie kan je vervolgens kiezen welke contacten zichtbaar zijn en welke niet.

Daarnaast biedt de Android SDK nieuwe Bluetooth-functies, het veelgevraagde file-transferprotocol lijkt er echter nog steeds niet in te zitten. Daar tegenoverstaat dat men nu wel applicaties kan delen door middel van Bluetooth en telefoons kan laten samenwerken. Hoe dit werkt wordt ook duidelijk in de onderstaande video. Daarnaast is ook de multiple screenresolution aangepast en verbeterd. Hoe dit precies werkt, wordt eveneens besproken in de video.

Op het gebied van applicaties zijn ook de nodige verbeteringen te melden. Zo is er nu standaard Exchange-ondersteuning aanboord en heeft het onscreen-toetsenbord ondersteuning voor multitouch. Daarnaast is het browser sterk verbeterd en een stuk sneller geworden. Daarnaast is HTML5 ondersteunt in het browser. De camera-applicatie is ook herontworpen, zodat die nu ook meer mogelijkheden biedt. Alle nieuwe API’s en API-veranderingen zijn hier terug te vinden.

Wanneer de nieuwe Android 2.0 uitkomt is niet duidelijk. Of de G1 de update nog gaat krijgen is eveneens niet duidelijk, maar het lijkt erop dat dit de laatste update voor de G1 gaat worden. Het interne geheugen (ROM) van deze telefoon is namelijk te klein om goed toekomstige Android-releases te draaien. Het lijkt er ook op dat de Motorola Droid de eerste telefoon gaat worden die ondersteuning biedt voor Android 2.0. Er gaan zelfs geruchten de ronde dat de Motorola Droid de volgende Android-developer Phone wordt, ADP2.