Lucid heeft na een tweejarige ontwikkelperiode aangekondigd de Hydra 200 multi GPU chip binnen 30 dagen te gaan verschepen. Met de Hydra technologie is het mogelijk om verschillende gpu’s met elkaar te laten samenwerken zonder de nadelen van crossfire of sli-setups, driver-updates of gameprofielen.

De techniek werkt op de volgende manier; de chip onderschept de openGL en DirectX commando’s van de CPU naar de GPU, en verdeelt de load onder de aanwezige GPU’s naar gelang de prestaties van de verschillende kaarten. Daarna leest de chip het resultaat uit en stuurt de informatie naar de primaire GPU.

Een close-up van de Lucid Hydra 200 chip[/b]

Kaarten combineren

Lucid claimt dat het mogelijk is verschillende kaarten met verschillende performance levels te mixen. Met andere woorden, een 9800GTX+ en een GTX260 werken op die manier samen onder een gebalanceerde load met evenredige prestatiewinst. Ook is het volgens Lucid mogelijk om kaarten van verschillende GPU-fabrikanten met elkaar te laten samenwerken.

Het is in de nabije toekomst dus mogelijk om bijvoorbeeld met een ATI HD5870 en een NVIDIA GTX285 in een systeem met de grafische berekeningen aan de slag te laten gaan. Wel moet er bij gezegd worden dat Windows 7 een vereiste is om de drivers van de twee verschillende fabrikanten te kunnen installeren. Bij kaarten van de zelfde fabrikant volstaan XP en Vista.

Hydra in drie varianten

Er komen voorlopig drie versies van de hydra 200 chip uit, te weten de LT22114, de LT22102 en de LT22114. Het verschil tussen de chips is het aantal ondersteunde PCI-Express verbindingen. Waar de goedkoopste chip een 8x-verbinding heeft met de cpu en PCI-E-controller en 2×8 verbindingen naar de GPU’s, heeft de middelste chip een x16-connectie met de cpu en 2×16 verbindingen voor de gpu’s en uiteindelijk heeft de high-end chip 16x naar de cpu en een vrije configuratie van 2×16 verbindingen, waarbij de volgende configuraties mogelijk zijn: 4×8 verbindingen, x16-x8-x8 verbindingen of 2×16 verbindingen. De chip configureert dit automatisch. MSI heeft reeds aangekondigd met een P55-bord uit te komen met de high-end chip van Lucid, genaamd Big Bang.


Hierboven het nog uit te komen MSI p55 ‘big bang’-moederbord met in het midden de geïmplementeerde high-end Lucid Hydra 200-chip[/b]

Qua prijzen kan Lucid nog niets concreets melden, maar de richtprijzen zouden 1,50 dollar per PCI-E-verbinding bedragen, wat voor de low-end chip met totaal 24 lanes een kostenplaatje van 36 dollar met zich meebrengt en een prijs van 72 dollar voor de high-end-chip. Prijzen voor de Europese markt zijn ten tijden van schrijven nog niet bekend.

Tot slot

Er zijn nog veel vragen met betrekking tot performancewinst en werkzaamheid van onder andere PhysX en 3d-gaming. Wanneer de chip ook op andere moederborden terug te vinden is, is nog niet bekend. In de tussentijd zullen we het nog moeten doen met de normale SLI en Crossfire opstellingen. Resultaten van normale opstellingen kun je terugvinden in ons 3DMark resultaten topic. Ga hier met elkaar de strijd aan, of vergelijk je systeem met dat van anderen.