2min

Tags in dit artikel

, , ,

LucidLogix het bedrijf dat bekend is van Hydra 200 chips, waarmee het mogelijk is om verschillende videokaarten met afwijkende architecturen te combineren heeft nieuwe software ontwikkeld genaamd Virtu. Virtu bevindt zich momenteel in de release candidate fase en biedt de mogelijkheid om te schakelen tussen de onboard Sandy Bridge GPU en een losse videokaart.

De LucidLogix Hyrdo 200 chip is een goedkoper alternatief voor moederbord fabrikanten om SLI of Crossfire mogelijkheden toe te passen op hun moederborden. Daarnaast is het ook mogelijk om kaarten te combineren van verschillende architecturen en merken. Iets wat in onze review destijds nog niet helemaal goed werkte maar wellicht in de toekomst nog weleens heel groot kan gaan worden.

Nu kiest LucidLogix voor een nieuw stukje software dat wel degelijk van grote toegevoegde waarde is en wat technisch makkelijker te doen moet zijn dan het combineren van verschillende architecturen. Met de nieuwe Viru software moet het mogelijk worden om te schakelen tussen de ingebouwde grafische chip van de Sandy Bridge processoren en de losse videokaart. Waarbij de lichtere 2D toepassingen door Sandy Bridge kunnen worden gedaan en de zware 3D toepassingen zoals gamen en videobewerken door de losse videokaart.

Deze technologie heeft natuurlijk veel weg van nVidia’s Optimus, het grote verschil is natuurlijk dat Virtu op zowel nVidia’s Geforce kaarten zal werken als op AMD’s Radeon kaarten.

Er is niet alleen maar goed nieuws, de software van LucidLogix heeft namelijk de eis dat de monitor wordt aangesloten op de onboard videochip. Hierdoor valt de de P67 chipset dus al meteen af want die heeft geen onboard aansluiting. De overgebleven chipsets waarop dit wel mogelijk is zijn de H67 en de Z68, waarvan de Z68 de meest interessante is van de twee. Bij de Z68 chipset is het namelijk mogelijk om de processor los over te klokken via de multiplier net zoals bij de P67. Bij de H67 zijn de overklok mogelijkheden echter enorm beperkt.

Doordat Virtu een stukje software is en geen hardwarematige chip, is het ook goedkoop om te implementeren op moederborden. De verwachting is dat enkele fabrikanten tijdens de CeBIT volgende week deze techniek zullen gaan presenteren. MSI is tot op heden altijd groot aanhanger geweest van LucidLogix dus zij lijken dan ook de meest voor de hand liggende partij om hier een demo van te hebben.