1 min

Samsung Electronics heeft vandaag aangekondigd dat het voor het eerst 32-gigabit DDR5-geheugen op 12 nanometer gebakken heeft. Daarmee kunnen geheugenmodules tot wel 1TB huisvesten, waardoor de chips ideaal zouden moeten zijn voor AI-workloads.

De ontwikkelingen gaan vrij rap bij het ontwikkelingsteam van Samsung Electronics. In mei produceerde het voor het eerst DDR5-geheugen dat 16-gigabit aan capaciteit had. EVP Product & Technology Sang Joon Hwang zegt dat het bedrijf inspeelt op de wensen van bedrijven die AI en big data willen inzetten. “We zullen DRAM-oplossingen blijven ontwikkelen met unieke proces- en designtechnologieën om de grenzen van geheugentech te doorbreken.”

Geheugenchips zijn natuurlijk voor elk doeleind een essentieel component voor datacenter-pc’s, maar AI-workloads leggen met name druk op zowel capaciteit als bandbreedte. DDR5 is wat dat betreft al een grote verbetering ten opzichte van DDR4: 4,8 Gigatransfers per seconde versus maximaal 3,2 bij DDR4, een verbetering van 50 procent.

500.000 keer meer capaciteit

Samsung haalt de eerste DRAM-chips aan die het in 1983 had geproduceerd met een capaciteit van 64-kilobit. In veertig jaar tijd is er dus 500.000 meer capaciteit door de Koreaanse techgigant ontwikkeld.

Een enkelvoudige geheugenmodule van 128GB was al mogelijk, hoewel dat het kostbare en inefficiënte TSV (Through Silicon Via)-proces vereiste. Nu is men van plan om voortaan de 32Gb-oplossing daarvoor in te zetten.

Lees ook: Samsung bouwt DDR5 RAM-module van 512GB