3min

Telecomproviders verwachten dit jaar een piek in het aantal sms’jes en belminuten rond tien uur ’s avonds en vier uur ’s nachts. Toch geven de drie grootste providers van Nederland aan dat ze hier niet expliciet op ingespeeld hebben.

T-Mobile woordvoerster Priscilla Tomasoa laat aan Techzine weten dat ze wel een stijging verwacht van dertig procent, ten opzichte van het jaar ervoor. Toch kiest T-Mobile ervoor om weinig met het netwerk te doen, omdat het netwerk deze pieken wel aankan. Monitoringpersoneel staat standby om in te grijpen mocht er wat mis gaan, maar er is geen extra monitoringpersoneel standby om eventuele problemen op te vangen. De woordvoerster laat weten dat er wel vaker pieken zijn op het netwerk en dat deze dan ook gewoon prima afgehandeld worden. Als voorbeeld schetst zij de sneeuwval van afgelopen week, waarbij er tussen zeven en elf ’s ochtends meer gebeld en ge’sms’t werd, een stijging van ongeveer 35 procent.

T-Mobile verwacht voor vanavond en vannacht een stijging van dertig procent ten opzichte van het jaar ervoor. Vorig jaar werden er zo’n tien miljoen gesprekken aangeknoopt op het T-Mobile-netwerk en waren er ongeveer negentien miljoen sms’jes verstuurd over het netwerk. Dat is bekeken over een tijdsperiode van tien uur ’s avonds tot vier uur ’s nachts, ofwel de piekmomenten. Zoals alle drie de providers die uren toch wel noemen.


KPN-woordvoerder Steve Hufton laat weten dat KPN wel wat extra dingen gedaan heeft om de netwerkcapiciteit optimaal te houden en dan moeten we denken in bijvoorbeeld een stukje extra optimalisatie en de normale ‘logische’ dingen, zoals het niet gaan testen van nieuwe technologieën op 31 december. De woordvoerder geeft aan dat het spectrum sowieso wel een keer vol kan gaan en vergelijkt dit dan met filevorming. Hij stelt dat er geen problemen verwacht worden, maar dat mensen mogelijk wel iets vaker hun sms’jes moeten versturen, of vaker moeten proberen een gesprek op gang te krijgen.

KPN werkt zelf wel met extra monitoringpersoneel, in tegenstelling tot T-Mobile. Hufton verwacht dat vooral de jeugd veel met sms-verkeer bezig zal zijn, omdat dat een trend is die nu ook al voorbij komt. Een sms’je blijft 72 uur bewaard, maar KPN benadrukt dat deze tijd niet nodig zal zijn om het te bezorgen en gokt zelf op een minuutje of tien tot vijftien om het sms’je te bezorgen. Hufton verwacht wel dat hun monitoringpersoneel, dat toch aangescherpt is, het vanavond wel druk gaat krijgen. Het KPN-netwerk heeft vorig jaar tien miljoen gesprekken tot stand gebracht en ongeveer 24,5 miljoen sms’jes verwerkt. Voor dit jaar verwacht Hufton wel een stijging.


Op het gebied van dataverkeer verwacht KPN eigenlijk geen stijging. In ieder geval zal normaal surfen waarschijnlijk niet toenemen. Nieuwe communicatietechnologieën die gebruik maken van het internet, zoals Twitter, zullen het waarschijnlijk wel drukker krijgen. Maar of hiermee het 3G-dataverkeer ook stijgt, is nog maar af te wachten. KPN wil hierin in ieder geen voorspellingen doen.

Vodafone, ten monde van Anniek de Ruijter, laat weten dat ze net als T-Mobile en KPN wel een piek verwachten en hebben hierop ingespeeld door extra monitoringpersoneel in te zetten. De verwachting leert echter dat het netwerk van Vodafone het prima aan kan en verwacht dus eveneens geen grote problemen. De trend laat zien dat het belverkeer toch afneemt en dat veel meer mensen ervoor kiezen om een sms’je te versturen. Zo stelt Vodafone, vorig jaar werden er zo’n 22,1 miljoen sms’jes verstuurd over hun netwerk op 31 december en 1 januari.

Volgens de Ruijter zou dit, als het netwerk overbelast, het eerste jaar zijn. Het netwerk van Vodafone is namelijk nog nooit over belast geweest met nieuwjaar. Vodafone schetst een situatie: als iedereen op een groot feest even wil bellen om twaalf uur, zal er waarschijnlijk wel een gsm-mast zijn die het even moeilijk krijgt. Hierin worden echter geen schrikbarende dingen verwacht.

Hoe de netwerken van de drie grootste providers zich gaan houden is nog afwachten. De rapporten zullen in het begin van het nieuwe jaar in ieder geval weer verschijnen.