2min

Intel, Dell Technologies en de University of Cambridge hebben de snelste AI-supercomputer in het Verenigd Koninkrijk gebouwd. Met de nieuwe rekenkracht hoopt men “academische en industriële uitdagingen” aan te gaan.

Hoewel de precieze specs niet bekend zijn gemaakt, spreken de partijen in kwestie over een aanloop naar een exascale-systeem: volgend jaar staat een “Phase 2”-supercomputer op de planning met tien keer de huidige rekenkracht. De huidige versie vormt samen met de Isambard-supercomputer in Bristol de zogeheten AIRR (UK AI Research Resource), dat het Verenigd Koninkrijk zal voorzien van AI-hardware voor onderzoek naar het potentieel en de veilige omgang met AI.

Overigens is de Isambard-computer opgezet door HPE en gebaseerd op 5.000 GH200 Grace Hopper Superchips van Nvidia. Daarmee zou het uitkomen op 21 exaFLOPS.

Dawn-supercomputer

Voor de Dawn-supercomputer worden de exacte specificaties pas midden november bekend gemaakt. Dell levert PowerEdge XE9640-servers die per stuk twee 4e generatie Intel Xeon Scalable-processoren en 4 Intel GPU Max-chips bevatten. Om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor onderzoekers, is er een cloudomgeving beschikbaar met de naam Scientific OpenStack. Deze is afkomstig van UK SME StackHPC.

Elders in Europa bouwt Eviden al aan een exascale-supercomputer onder de naam Jupiter, waarvan de constructie begin volgend jaar zal beginnen.

Tip: Eviden bouwt eerste Europese exascale-supercomputer voor 273 miljoen

Strijd om AI-dominantie

De aankondiging van de snelste Britse AI-supercomputer komt in dezelfde week dat beleidsmakers wereldwijd druk bezig zijn om de technologie te reguleren. De G7 heeft een gedragscode opgesteld voor AI-bedrijven om veilige toepassingen te garanderen, waarbij transparantie en het waarborgen van privacy centraal staan.

Deze week organiseerde de Britse regering de AI Safety Summit in Bletchley Park. Al langer probeert premier Rishi Sunak het Verenigd Koninkrijk het centrum te maken van AI-regulering, hoewel een aantal wereldleiders zoals president Biden en president Macron ervoor gekozen hebben om niet naar Engeland te reizen. Hoe dan ook lijken Intel en Dell kansen te zien voor AI-dominantie op het eiland, met de aankondiging van vandaag als aanzet voor ambitieuzere plannen.

Lees ook: Getest en goedgekeurd? Google investeert 2 miljard dollar in Anthropic