2min

Eén dag voor de vermoedelijke aankondiging van Apples eigen tablet — dat lijkt inmiddels honderd procent zeker te zijn — vallen de puzzelstukjes perfect op hun plaats. In een interview met de Amerikaanse tv-zender CNBC bevestigde gisteravond de CEO van een van de uitgevers waarmee Apple samenwerkt, dat de tablet vanavond zal worden geïntroduceerd.

"Ja, ze gaan ‘m (de tablet) morgen aankondigen", zei Terry McGraw, CEO van McGraw-Hill, een van de grootste Amerikaanse uitgevers van tekstboeken voor het onderwijs in het interview. "We werken al een tijdje met Apple samen. En de tablet zal gebaseerd zijn op het iPhone-besturingssysteem en daardoor uitwisselbaar." Hij zei tevens dat 95 procent van al het materiaal dat door hen uitgegeven wordt in e-bookformaat verkrijgbaar is en dat ze met de tablet de markt voor het hoger onderwijs willen aanboren. "De tablet wordt gewoon geweldig", aldus McGraw.

Het is opmerkelijk dat de CEO van McGraw-Hill het gras voor de voeten van Steve Jobs wegmaait. Jobs zal hoogstwaarschijnlijk vanavond, tijdens Apples media-event, zelf op het podium staan om Apples ‘nieuwe creatie’ te gaan introduceren. Normaal gesproken worden bij dergelijke afspraken zogenaamde non disclosure agreements (NDA) getekend, waarin onder meer staat dat personen juridisch aansprakelijk gesteld kunnen worden als zij informatie laten uitlekken.

Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat een CEO, die net een goeie deal met Apple heeft gesloten, zijn NDA zou breken en het risico neemt om daarvoor aansprakelijk gesteld te worden. Mogelijk gaat het hier om een van de gestuurde lekken van Apple, met als doel om vlak voor het media-event de hype nog wat intenser te maken dan het al is, zodat vanavond als Steve Jobs het podium betreedt alle ogen op hem gericht zullen zijn.