1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Terwijl er in spanning gewacht wordt op een upgrade van de MacBook Pro-lijn met snellere processors, berichtte AppleInsider deze week dat Apple in juni met een upgrade van de Mac Pro komt en tevens naast de bestaande 24"-LED Cinema Displays ook een 27"-variant gaat introduceren.

Volgens de website legt het bedrijf momenteel de laatste hand aan deze nieuwe producten, die gericht zijn op de professionele gebruiker. De Mac Pro is met Intels Xeon-processoren de krachtpatser in de Mac-lijn van Apple, maar heeft al sinds april 2009 geen noemenswaardige upgrade meer gehad. Volgens AppleInsider is de aankomende Mac Pro-upgrade een upgrade die de computer van dusdanig veel ‘spierkracht’ voorziet zoals de Mac Pro nog niet eerder heeft gehad.

Momenteel levert Apple de Mac Pro standaard in twee modellen. Een quadcore-model met één Intel Xeon ‘Nehalem’-processor en een 8-core-model met twee van deze processors met kloksnelheden variërend tussen de 2.26 en 3.33 GHz. Verwacht wordt dat Apple de nieuwe Mac Pro-modellen van Intels nieuwe Xeon 5600-processoren zal voorzien, al stellen bronnen dat het bedrijf in plaats daarvan gekozen zou hebben voor een tweetal ‘Westmere’ hexacore-chips, die samen goed zijn voor twaalf cores.

AppleInsider verwacht dat Apple bij zijn bestaande Xeon-strategie blijft en de nieuwe Mac Pro’s uitrust met Intels Xeon 5600 series, die binnen 45 dagen vanaf nu beschikbaar zullen zijn in een viertal configuraties variërend van 2.66, 2.8, 2.9 en 3.33GHz, die tussen 996 en 1663 dollar kosten (1000 stuks afname). Deze nieuwe 32 nm-processors hebben 12 MB aan L3-cache en beschikken over zes cores met voor elke processor twaalf threads.

Mock-up van 27"-LED Cinema Display naast zijn kleinere 24"-broertje.

Daarnaast komt Apple volgens de website ook met een grotere broer voor de bestaande 24"-LED Cinema Displays, die het bedrijf in oktober 2008 onthulde. Het nieuwe scherm krijgt een diameter van 27" en zou al enige tijd in Apples hoofdkwartier wachten op zijn lancering. Apple heeft naar verluidt afgewacht tot de grotere LCD-schermen, met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, wat goedkoper zouden worden om uiteindelijk het beeldscherm op de markt te kunnen brengen.

Dankzij het succes van de 27"-iMacs, die over soortgelijke componenten beschikken, zou Apple nu in een positie zijn om het beeldscherm goedkoper op de markt te kunnen brengen. Ter vergelijking, de 24"-versie van het LED Cinema Display kost momenteel 849 euro. Ook de recente problemen met de beeldschermen van de 27"-iMacs hebben de introductie van de grotere LED Cinema Displays mogelijk vertraagd. Apple heeft onlangs echter aangegeven dat die problemen zijn opgelost.