2min

Google heeft vandaag de source code van de nieuwste versie van het Android besturingssysteem vrijgegeven en kan nu worden gedownload en gebruikt door iedereen. Dit is uiteraard enorm goed nieuws want Froyo is een grote verbetering op Eclair, de Android 2.1 versie.

Vorige maand tijdens Google I/O werd Froyo, de nieuwe versie van Android, al geïntroduceerd,enkele dagen erna werd deze versie ook verspreidt over diverse Nexus One toestellen. Dit was voornamelijk om de laatste bugs er nog uit te halen en nu te kunnen komen met een definitieve versie.

De nieuwe versie heeft voornamelijk veel winst gepakt op het gebiedt van performance, Froyo werkt vele male sneller dat zijn voorgangers, verbruikt veel minder geheugen en cpu kracht en hierdoor gaat de batterij ook veel langer mee. Daarnaast zijn er nog tal van andere updates op het gebiedt van functionaliteit. Zoals Google zelf ook aan geeft, Android begint nu echt volwassen te worden. In het afgelopen jaar verschenen er 4 grote updates van Android, Google geeft zelf aan dat er wellicht dit jaar en anders volgend jaar nog een of twee grote updates komen, daarna zal het update tempo wat worden afgebouwd.

Op de developersblog van Android is te lezen dat voor de ontwikkelaars er ook een hoop is verbeterd, de source code van Android is een heel stuk overzichtelijker gemaakt in tegenstelling tot zijn voorgangers, de closed-source en de open-source modules zijn beter gescheiden en ook is er voor gezorgd dat de open-source modules niet langer afhankelijk zijn van closed-source modules. Het zou nu mogelijk moeten zijn om op basis van de source code het besturingssysteem te bouwen en te draaien zonder ook maar iets aan te hoeven passen.

Helaas voor Google kunnen zij hun software wel snel bijwerken en verspreiden over hun Nexus One toestel maar alle andere Android toestellen zijn afhankelijk van hun eigen fabrikant en telecom operator of deze de update wil verspreiden over de telefoons. Het is al eerder duidelijk geworden dat die fabrikanten en telco’s daar niet bepaald warm voor lopen omdat het hun tijd kost en eigenlijk niets oplevert.

Veel consumenten irriteren zich dan ook dat ze nog steeds op een 1.6 versie of zelfs een 1.5 versie van Android zitten terwijl Android 2.1 al een enorme tijd beschikbaar is. Hopelijk worden met de release van Froyo de gemoederen opgeschud en krijgen alle toestellen de update snel binnen. Gebeurt dit echter niet zijn er altijd nog alternatieven als cyanogenmod, welke vaak sneller is dan menig fabrikant. Recent bracht Techzine al een tutorial hoe je Android Eclair van Cyanogenmod op je HTC Magic kan installeren.