2min

Google heeft de broncode voor Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) vrijgegeven voor ontwikkelaars. Zodoende kunnen zij hun apps aanpassen aan het nieuwe besturingssysteem en kunnen de makers van Android-ROMS ook weer aan de gang.

Het nieuws komt voor vele ontwikkelaars en hobbyisten als een grote verrassing. De Samsung Galaxy Nexus is het eerste toestel dat voorzien is van Ice Cream Sandwich. Normaliter geeft Google de broncode van haar besturingssysteem pas vrij zodra de eerste toestellen te koop zijn. Of in een zelfzaam geval zelfs helemaal niet, zoals het geval was bij Android 3.0 Honeycomb. Google kiest er nu voor om de broncode in een vroeg stadium vrij te geven, wat door vele als positief zal worden beschouwd. Google had namelijk wat kritiek gekregen uit de open source wereld dat het de broncode van Android 3.0 Honeycomb niet heeft vrijgegeven. Google weigerde dit omdat deze broncode niet van hoogstaande kwaliteit zou zijn.

Technisch gesproken geeft Google Android-versie 4.0.1 vrij, de versie die op de Galaxy Nexus staat. Het internetbedrijf heeft ervoor gekozen om de broncode ditmaal eerder vrij te geven zodat ontwikkelaars en telecomfabrikanten hun apps en mobiele telefoons kunnen aanpassen aan het nieuwe besturingssysteem.

Met Ice Cream Sandwich wil Google een einde maken aan alle verschillende versies van Android. Android-tablets gebruiken op dit moment vrijwel allemaal Android 3.0 Honeycomb als besturingssysteem, de Android-smartphones gebruiken allemaal Android 2.3 Gingerbread of een van de voorgaande versies. Met Ice Cream Sandwich zullen apps geschikt zijn voor zowel de kleinere schermen van mobiele telefoons als de grotere schermen van de tablets. Ice Cream Sandwich vervangt dus alle voorgaande Android-versies, zowel van de tablets als de smartphones.

Zoals gezegd zal de Samsung Galaxy Nexus de eerste mobiele telefoon zijn die voorzien is van Ice Cream Sandwich. Vanmorgen schreef Techzine dat de nieuwe tablet van computerfabrikant Lenovo waarschijnlijk de eerste tablet zal zijn die voorzien is van het nieuwe besturingssysteem.