2min

Android, het populaire mobiele besturingssysteem van Google, doet het over de gehele linie zeer goed op de markt. Als we iets beter naar de cijfers kijken blijken de versies Gingerbread en Froyo het grootste marktaandeel te hebben.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van Android. Android Gingerbread heeft op dit moment een marktaandeel van 31,3 procent. Dat betekent dat bijna éénderde van alle Android-toestellen die in omloop zijn (zowel smartphones als enkele tablets) op deze versie van het besturingssysteem werken. Android versie 2.3 tot en met 2.3.4 behoren tot de Gingerbread serie.

Toch zijn er nog steeds meer mensen die gebruik maken van het iets oudere Android Froyo. Froyo is de naam voor Android-versie 2.2, ondanks het feit dat dit besturingssysteem al bijna een jaar op de markt is, heeft het nog altijd een marktaandeel van maar liefst 51,2 procent. Het verouderde Android Eclair (versie 2.1) heeft nog een marktaandeel van slechts 13,3 procent.

Android Honeycomb, de Android-versie van het besturingssysteem welke speciaal is ontwikkeld voor tablets, heeft nog maar een gering marktaandeel van 1,4 procent. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de Android tablets in aantallen niet opkunnen tegen de smartphones en de tabletmarkt nog een stuk jonger is.

Na de lancering van Gingerbread werden er nog veel smartphones uitgebracht met Froyo, de net iets oudere versie van het besturingssysteem, omdat deze toestellen al enige tijd in ontwikkeling waren met Froyo. Op zich is er helemaal niets mis met de verouderde versies van het besturingssysteem, maar Google zit niet stil en elke nieuwe versie is tot op heden duidelijk beter dan de vorige. Ook werken de nieuwe HTML 5-webapps niet zo goed op de verouderde versies van Android.

Voor fabrikanten is het niet aantrekkelijk om reeds verkochte toestellen altijd maar een update te geven, omdat zij zich liever concentreren op het verkopen van nieuwe producten. Google wil de belangrijkste producenten van Android-toestellen onder brengen in een Android Alliance. In dit samenwerkingsverband zouden de fabrikanten onderling afspraken moeten maken over het regelmatig up-to-date brengen van hun besturingssystemen. Samsung, Motorola, HTC, LG en Sony Ericsson zouden al hiervoor uitgenodigd zijn.