2min

Apple komt nog dit jaar met een geheel nieuwe Apple TV. Dat claimt althans gadgetblog Engadget op basis van bronnen binnen het bedrijf. Apple’s eigen set-top-box werd tot nog toe door topman Steve Jobs beschouwd als een ‘hobby’, maar nu lijkt het bedrijf er toch serieuze plannen mee te hebben.


Volgens de website zal het nieuwe apparaat aanzienlijk kleiner zijn dan de huidige Apple TV die momenteel verkrijgbaar is voor 269 euro. Het apparaat, dat een brug moest slaan tussen de televisie en de verschillende soorten media (muziek, tv-series, films etc.) op de Pc of Mac, is nooit echt het succes geworden waar Apple op had gehoopt, ook al was het slechts een hobby voor Apple-topman Steve Jobs.

De nieuwe Apple TV heeft dezelfde grootte en interne componenten als de iPhone 4 (A4-cpu, 16 GB flashgeheugen) en zal voor een groot deel afhankelijk worden van een nieuwe iTunes-streamingdienst waarover al enige tijd wordt gespeculeerd. Hierdoor zou content niet meer lokaal maar op de servers van Apple (in de cloud) opgeslagen worden en door middel van streaming toegankelijk zijn. Het apparaat moet 99 dollar gaan kosten, krijgt de nieuwe naam iTV mee en zal gaan draaien op een speciale versie van Apple’s iOS voor de iPhone, iPod touch en de iPad.

Uit de informatie die bij Engadget bekend is zal de iTV geen ondersteuning bieden voor het afspelen van 1080p HD-content maar gecapped zijn op 720p, evenals de huidige Apple TV. Dit zou te maken hebben met de Apple A4-processor die niet in staat is om Full HD-content weer te geven. De iPhone 4 kan namelijk ook maximaal 720p HD aan. Omdat het apparaat op iOS gaat draaien betekent dat dit dat Apple haar App Store-ecosysteem ook naar de iTV zal uitbreiden. Het is nog niet duidelijk of het apparaat in staat zal zijn om ook iPhone- en iPad-applicaties te gaan draaien.

De naam iTV is dezelfde als de codenaam waarmee Apple de Apple TV enkele jaren geleden introduceerde, maar zorgt mogelijk nog wel voor een probleem. De naam wordt namelijk ook gebruikt door de Britse televisiezender ITV, al wordt het daar iets anders geschreven. Voor de naam iOS, die eigenlijk eigendom is van Cisco, heeft Apple ook een licentie moeten nemen om de naam te kunnen gebruiken. Het is dus mogelijk dat Apple dat ook bij iTV zal doen.

Wat de naam ook zal zijn, volgens Engadget gaat Apple de vervanger van de Apple TV al dit najaar op de markt brengen. Gisteren berichtte AllThingsDigital-blogger Kara Swisher dat Apple’s jaarlijkse iPod-event ditmaal medio september zal plaatsvinden. Zij baseert zich hierbij op meerdere bronnen. Mogelijk heeft Apple een introductie van het nieuwe apparaat voor dit evenement gepland. Andere aankondigingen waarover wordt gespeculeerd zijn een iPod touch met retina-beeldscherm en twee camera’s, waarvan één voor FaceTime-videogesprekken; een nieuwe iPod shuffle en een nieuwe iPod nano met touchscreen in plaats van een klikwiel; en nieuwe MacBook Air-modellen.