De film over het ontstaan van Facebook, genaamd "The Social Network" draait sinds gisteren in de Nederlandse bioscopen. Het aantal Facebook-gebruikers in Nederland stijgt, maar kan Facebook winnen van Hyves?

Via de website hyves-of-facebook.nl wordt de stand tussen de twee sociale netwerken bij gehouden. Op de website – die vandaag is gelanceerd – wordt weergegeven hoeveel leden beide netwerken hebben in Nederland. Mark van de Laak van Tribal vertelt dat de film kan leiden tot de definitieve doorbraak voor Facebook in Nederland:

"Op dit moment is Hyves met ruim 8 miljoen leden in Nederland veruit het grootste sociale netwerk. Maar steeds meer Nederlanders stappen over naar Facebook", aldus Van De Laak. "Mensen blijven niet op twee netwerken actief en daarom verwacht ik dat Hyves in de komende jaren uiteindelijk leegloopt. Een film als deze zal de aandacht nog meer vestigen op nieuwkomer Facebook."

Momenteel heeft Facebook 548.000.000 gebruikers en is daarmee de grootste netwerk ter wereld. In Nederland hebben tot nu toe 3.087.100 mensen een Facebook-account aangemaakt. Maar Hyves telt daarentegen 8.700.000 Nederlandse gebruikers.

Volgens het persbericht is de gebruikersvriendelijkheid van Facebook één van de redenen waarom Nederlanders een account aanmaken. Maar Facebook is ook interessanter voor ontwikkelaars en adverteerders, ook is het duidelijk meer internationaal georiënteerd. Van de Laak ligt toe: "Steeds meer mensen onderhouden internationale contacten, Facebook is hiervoor uitermate geschikt." Volgens Van De Laak is een veel gehoorde reden dat Facebook meer rustiger en gebruiksvriendelijker is vormgegeven dan Hyves.