De smartphone-markt groeit maar door en de Europese telecomproviders hebben moeite om in alle gevraagde bandbreedte te voorzien. Er moet constant geïnvesteerd worden in de netwerken, voor verschillende providers is de maat vol.

Bedrijven als Apple, Google, Yahoo en Facebook genieten veel voordeel van de investeringen die providers als France Telecom, Telecom Italia, Vodafone en anderen doen. De laatstgenoemde bedrijven zouden echter graag een tegemoetkoming zien, daar deze bedrijven wel veel voordeel hebben bij de investeringen, maar hier financieel niet aan bijdragen.

Naast een model voor financiële bijdrages van de bedrijven, zouden providers het ook waarderen als de bedrijven geboden services beter aanpassen aan smartphones, wat voor minder dataverkeer zou zorgen.

Giuseppe de Martino, medewerker van de Franse videowebsite Dailymotion geeft aan dat de providers niet geheel oprecht denken. Als er een model komt waarin bedrijven de inkomsten delen met providers, moet er wat hem betreft ook een model komen waarin de abonnementskosten die door de consument betaald worden, gedeeld wordt met de bedrijven.