Gisterenavond laat heeft Google de Android 3.0 SDK beschikbaar gesteld voor alle ontwikkelaars. Deze nieuwe Android versie is een heel stuk anders dan de vorige versie 2.3. Vooral de interface is flink onder handen genomen door Google. Het enige vraagteken wat over blijft is of deze versie alleen voor tablets is gemaakt of ook op de smartphones beschikbaar komt?

Deze nieuwe Android versie 3.0 draagt de naam Honeycomb en is al eerder aangekondigd als de Android versie welke geoptimaliseerd zal zijn voor tablets. De grootste aanpassing die gedaan moest worden is die van de interface en Google lijkt op het eerst oog goed werk afgeleverd te hebben.

Google kiest duidelijk voor een eigen visie en heeft onderin het scherm een systembar geplaatst met een aantal knoppen. De systembar kan uiteraard door de applicaties worden weggehaald indien dat nodig is. Bijvoorbeeld bij het afspelen van fullscreen video. Behalve de vaste knoppen komen de notifications ook tevoorschijn in deze balk.

Aan de bovenkant van het scherm is wederom een bar geplaatst, deze draagt de naam actionbar en is voor de bediening van de applicatie die op dat moment actief is. Google hoopt op deze manier een uniforme bediening voor alle apps te creëren.

Als we dan verder gaan kijken naar wat er allemaal is vernieuwd dan zien we toch wel heel veel kleine aanpassingen en optimalisaties. Zo is bijvoorbeeld het toetsenbord aangepast zodat de toetsen beter uitkomen, ook is er een tab-toets toegevoegd. De copy/paste functie was in Gingerbread al flink verbeterd maar Google heeft er nog een schepje bovenop gedaan, het selecteren en kopiëren en plakken van tekst is nu nog makkelijker geworden.

Google heeft echt enorm hard gewerkt, als we de technische changelog erbij pakken dan valt ons op dat er 2D-acceleratie is toegevoegd, maar ook ondersteuning voor dual-core processoren. De nieuwe interface is ook opgebouwd uit losse elementen genaamd ‘fragments’, waardoor de interface waarschijnlijk makkelijker, sneller en dynamischer kan worden opgebouwd. Het nadeel van al deze technische veranderingen, waaronder natuurlijk vooral de interface is dat Android 3.0 apps niet compatible zullen zijn met eerdere versies. Wat ons dan wederom terug brengt op de vraag of Android 3.0 nu alleen voor tablets beschikbaar komt of ook voor mobiele telefoons?

Daarnaast kijken we altijd even naar de door Google standaard meegeleverde applicaties, ook hier zijn weer diverse verbeteringen te vinden. Waaronder vooral de bijgeleverde browser, deze ondersteund nu ook tabbladen en heeft veel meer weg van Google Chrome dan de vorige mobiele browser. Ook de synchronisatie functie van de grote broer is overgenomen, zodat je op je mobiele telefoon als op je computer dezelfde favorieten (bladwijzers) kan hebben. Andere applicaties die flink op de schop zijn gegaan zijn de contacten applicatie en de e-mail applicatie. Beide maken al gebruik van deze nieuwe interface wat eerder al aan bod kwam. De interface is hier ook in tweeën gesplitst met links de lijst met e-mail of contacten en rechts het leesvenster of details.

Het ziet er allemaal net weer even wat gelikter uit, de nieuwe interface noemt Google ‘holographic’ en Google lijkt hiermee echt de mogelijkheid te gaan bieden aan veel fabrikanten om te concurreren met Apple’s iPad. De grote vraag blijft natuurlijk wat Apple op zijn beurt weer voor verassingen heeft en hoe het zich uiteindelijk in de verkopen gaat verhouden.