1 min

Vandaag wordt de digitale krant The Daily gelanceerd, de krant zal straks te koop zijn via de iTunes App Store rond de klok van 19:00. Rupert Murdoch, de eigenaar van onder meer The Wall Street Journal en The Times is ook initiatiefnemer van deze nieuwe krant The Daily.

Officieel zou The Daily vorige maand al worden gelanceerd, maar dit werd toen uitgesteld vanwege het ziekteverlof van Steve Jobs, de topman van Apple. The Daily zal naar verwachting alleen leesbaar worden op de iPad, wel kan met zekerheid gezegd worden dat de digitale krant 99 dollarcent per week gaat kosten.

Digitale kranten en tijdschriften op tablets zou weleens de redding kunnen zijn voor de printindustrie. De oplages van bijna alle kranten en tijdschriften hebben al jaren te kampen met teruglopende oplages. Men is bang dat een groot deel van de kranten en tijdschriften daardoor op den duur zal verdwijnen. Rupert Murdoch denkt dat dit weleens de redding zou kunnen zijn.

Voor het eerste jaar van deze nieuwe krant heeft de mediamagnaat 30 miljoen dollar gereserveerd, er zijn honderd werknemers aangenomen waarvan onder meer een aantal zeer ervaren journalisten. Uit een recente rondgang langs Nederlandse mediadeskundigen bleek dat een dergelijk initiatief in Nederland niet haalbaar zou zijn, Nederland zou te klein zijn voor een krant die alleen digitaal verkrijgbaar is op tablets.