min

Tags in dit artikel

, ,

Jen-Hsun Huang, de CEO van nVidia, heeft in zijn speech op de Financial Analyst Day 2011 een tipje van de sluier opgelicht betreffende een nVidida 64bit CPU, welke nu nog de naam "Project Denver" draagt.

Hoewel het nog te vroeg is om echt in te gaan op de specificaties van de getoonde "slide" van de processor zijn er wel een aantal interessante ontwikkelingen aan het licht gekomen. Een van de plannen is om 4 van deze cores te gaan koppelen aan een hoge snelheids memory controller zoals je die kan vinden op de huidige grafische kaarten.

In theorie zou de Denver core een interne bandbreedte van 2TB/s kunnen behalen en met extern geheugen kunnen communiceren met een snelheid van 320GB/s, indien er gebruik gemaakt wordt van een 512 bits interface en snel GDDR5 geheugen.

Hoe deze CPU zou moeten gaan functioneren is onduidelijk en hier liet de CEO ook niets over los. Ook is er niets over de functionaliteiten los gelaten en op wat voor nanometer deze CPU ontwikkeld zou gaan worden. Er zijn voorlopig dus nog een hoop vragen en onduidelijkheden omtrent deze CPU.

Gezien de gemengde CPU en GPU architectuur moeten er nog wel veel optimalisaties uitgevoerd worden om in het huidige "ecosysteem" te worden opgenomen. Aangezien nVidia met CUDA al een aardig eind op weg is in het versnellen van taken van een CPU gedaan door een GPU, zou dit in theorie een flinke concurrent van Intel en AMD kunnen worden. Of dat ook werkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag, voorlopig lijkt het erop dat de techniek pas ergens in 2013 beschikbaar zal zijn. Dan is een partij als Intel alweer een Tick en een Tock verder.