2min

Tags in dit artikel

, , , ,

HP kondigde twee weken geleden aan dat het bedrijf gaat stoppen met het ontwikkelen van telefoons en tablets die op WebOS draaien. Daarop werden de TouchPad en de Pre 3 tegen dumpprijzen aangeboden omdat winkeliers van de voorraad af willen. Nu blijkt dat HP nog tot eind oktober nieuwe TouchPads zal blijven produceren.

HP had hoge verwachtingen van de TouchPad en wilde met deze tablet de strijd aangaan met Apple. Maar de tabletfabrikant zag deze verwachting al snel in rook opgaan door de tegenvallende verkoopcijfers. Zo wist de Amerikaanse webwinkel Best Buy slechts 25.000 exemplaren van de nieuwe tablet te verkopen, terwijl de webwinkel maar liefst 270.000 TouchPads had ingekocht.

Meerdere winkeliers hadden een overschot aan TouchPads op voorraad die ze aan de straatstenen niet kwijt kon. Toen besloot HP de stekker uit het WebOS-project te trekken, alleen printers en computers zullen in de toekomst nog voorzien worden van het WebOS besturingssysteem, waarbij het besturingssyteem op computers naast Windows zal draaien.

Voor de smartphones en tablets met WebOS is er weinig toekomst deze werden dan ook tegen dumpprijzen aangeboden aan de consument. Waarschijnlijk zullen de modellen die nu nog geproduceerd worden ook tegen lage prijzen worden verkocht. Amerikaanse consumenten konden vorige week de TouchPad voor slechts 99 dollar aanschaffen, een aanzienlijk lagere prijs dan de grootste concurrenten, de iPad 2 en de Galaxy Tab 10.1. Er werd dan ook geen winst meer gemaakt op de TouchPad.

HP heeft volgens de laatste berichten aangegeven nog tot eind oktober door te gaan met de productie van de TouchPad. Goed nieuws dus voor mensen die nog een goedkope tablet willen bemachtigen. Voor Nederlandse consumenten zal het echter lastig worden om de TouchPad te bemachtigen. De gewilde tablet zal alleen in de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland worden verkocht. Voor Nederlanders is het alleen mogelijk om de TouchPad aan te schaffen als Amazon.co.uk ook mee doet met de prijsverlaging, maar dat was tot op heden niet het geval.

Dat HP de productie voortzet heeft niet zozeer met de ontstane populariteit van de tablet te maken. HP heeft namelijk een half miljoen tot een miljoen TouchPads besteld bij de Taiwanese fabrikant Compal die de tablets maakt. Het stopzetten van de productie zou HP simpelweg meer geld kosten, waardoor het bedrijf heeft besloten de productie gewoon door te laten gaan.

Eerder berekende AllThingsD dat de lage verkoopprijs van de TouchPad HP zeker 300 miljoen dollar zal kosten. Maar deze schatting is aan de lage kant, omdat de website alleen rekening houdt met de totale opbrengsten en kosten van de onderdelen van de tablet. Zaken als de marketingscampagne, winstmarge voor de verkopers, verzendkosten etc. blijven in deze berekening buiten beschouwing. Het is dus aannemelijk dat de totale kostenpost voor HP enkele malen hoger zal uitvallen dan de schatting van AllThingsD.