2min

Tags in dit artikel

, , , ,

HP heeft tijdens het bekendmaken van haar kwartaalcijfers aangegeven dat het bedrijf zal stoppen met de ontwikkeling van telefoons en tablets die draaien op het WebOS-besturingssysteem. Verder overweegt HP om de PC-divisie af te splitsen of te verkopen.

De keuze om te stoppen met WebOS-producten mag opvallend genoemd worden. HP nam Palm inclusief het WebOS-besturingssysteem vorig jaar over voor ruim één miljard dollar en de plannen van HP waren eerder duidelijk gericht op flinke investeringen in dit besturingssysteem. Zo werden er verscheidene mobiele apparatuur aangekondigd, alsook een PC-versie van WebOS. De tegenvallende verkoop van de eerste tablet met WebOS lijken echter doorslaggevend te zijn geweest, HP’s TouchPad bleek in de Verenigde Staten niet goed te verkopen, al werd deze pas enkele weken geleden op de markt gebracht. In andere delen van de wereld zal deze tablet waarschijnlijk niet meer worden uitgebracht.

HP zou tevens overwegen om de PC-divisie af te stoten, wat binnen een termijn van 12 tot 18 maanden zou moeten gebeuren. HP lijkt de consumentenmarkt dus bijna volledig achter zich te willen laten en zich vooral op de zakelijke dienstverlening te willen richten.

De PC-afdeling wordt mogelijk ondergebracht in een nieuw dochterbedrijf of wordt afgesplitst en verkocht.

Als laatste kondigde Leo Apotheker, CEO van HP, aan dat HP een overname zal gaan doen. Het bedrijf Autonomy wordt voor een bedrag rond de 10 miljard dollar overgenomen. Met de overname kan HP zich sterker positioneren in de markt voor cloud-software, waardoor er beter kan worden geconcurreerd met IBM.

Intussen zijn de aandelen van HP flink gedaald. Tijdens de openingsuren van donderdag verloor het aandeel zo’n 6 procent, waarnaar de handel in het aandeel tijdelijk werd stilgelegd. Het aandeel lijkt voorlopig echter nog verder weg te zakken met zo’n 10 procent extra verlies.