2min

Gisteren lanceerde Google de mobielebetalingsdienst Google Wallet. Aanvankelijk zouden alleen consumenten die over een Nexus S 4G-smartphone zouden beschikken gebruik kunnen maken van deze dienst. Daarop kondigde Google aan met NFC-stickers te komen, waardoor andere smatphonegebruikers ook de mobiele betalinsgdienst kunnen benutten. De Zuid-Koreaanse operator KT Telecom heeft nu voor iPhone-gebruikers een hoesje gelanceerd waarin een NFC-chip is verwerkt.

KT Telecom heeft samen met het Canadese bedrijf Wireless Dynamics de iCarte 420K NFC-case voor de iPhone 4 ontwikkeld. In deze case is een NFC-chip verwerkt. NFC staat voor near field communication. Hiermee kunnen consumenten met hun mobiele telefoon op korte afstand (10 tot 15 cm) draadloos informatie versturen en ontvangen, bijvoorbeeld om betalingen te verrichten.

In feite is de iCarte 420K NFC-case een behoorlijk prijzige case van 63 dollar die alleen een NFC-chip bevat. Bovendien is de case alleen te gebruiken is met het online betalingssyssteem van de Koreaanse provider en lokale creditcardmaatschappijen. Dat laatste geldt overigens ook voor Google Wallet: alleen gebruikers die beschikken over een Citi Mastercard van creditcardmaatschappij Mastercard kunnen gebruik maken van deze dienst. Het is mogelijk dat de lancering van deze case andere aanbieders zullen volgen.

In Korea zijn meer mobiele telefoons in omloop die beschikken over een NFC-chip. Daarom is het wellicht lucratief om dergelijke hoesjes daar te introduceren. "Met de recente lancering van NFC-smartphones hadden iPhone-gebruikers toenemende behoefte aan NFC-diensten", zegt Hyuni Yang van KT Telecom. Zij verwacht dat het product goed zal verkopen: Korea heeft volgens haar 1,9 miljoen iPhone-gebruikers.

Het is overigens verstandig dat de mobiele betalingsdienst voorlopig alleen in de Verenigde Staten en Korea aangeboden wordt. Consumenten in Nederland lopen niet bepaald warm voor mobiel betalen. Uit onderzoek van Retrovo is gebleken dat slechts 21 procent positief is over betalen met de mobiele telefoon. Ruim de helft (53 procent) is niet geïnteresseerd in betalen met zijn smartphone en een kwart (26 procent) weet niet eens wat mobiel betalen is. Het grootste zorgpunt is de veiligheid.

Consumenten zijn misschien niet erg enthousiast over mobiel betalen, producenten daarentegen beschouwen het als toekomstmuziek. Naast Google heeft ook Narette een techniek ontwikkeld om met je smartphone te betalen. Met behulp van de Zoosh-techniek kunnen consumenten met ultrasoon geluid betalingen verrichten. Ook andere aanbieders zoals Nokia, BlackBerry en Samsung zijn positief over deze nieuwe dienst en hebben al miljoenen geïnvesteerd in deze techniek.