2min

Google heeft ontwikkelaars via de Android weblog opgeroepen om applicaties die alleen verschillen in smartphone of tabletgebruik samen te gaan voegen tot één applicatie in één APK bestand. De nieuwe Android-versie Ice Cream Sandwich (ICS) zal zowel op tablets als op smartphones gaan draaien. Hierdoor hoeven ontwikkelaars ook niet langer een aparte app voor smartphones als voor tablets te ontwikkelen.

Op de Android Developers Blog vertelt Tim Bray over de nieuwe functionaliteiten van ICS. Zo zal het nieuwe besturingssysteem geschikt zijn om verschillende schermgroottes te ondersteunen. Hiermee wil Google een einde maken aan de verschillende Android-versies. Op dit moment gebruikt Google Android Honeycomb voor tablets en Android Gingerbread voor smartphones. Bij de volgende release zullen Honeycomb en Gingerbread geïntegreerd worden tot één nieuwe versie, Android Ice Cream Sandwich.

De blogpost maakt wel duidelijk dat de menubar bij Honeycomb voor het grote scherm niet zal verdwijnen. Ontwikkelaars moeten daar dus wel rekening mee houden als zij apps maken. Ook moeten zij er rekening mee houden dat de kleine menubar van de smartphones anders zal worden weergegeven op de tablet. Uiteindelijk wil Google ontwikkelaars stimuleren om dezelfde .apk te leveren bij de Android Market die zowel tablet als smartphone-ondersteuning heeft ingebouwd.

Andere nieuwe functies van Ice Cream Sandwich die al zijn uitgelekt zijn de implementatie van gezichtsherkenning, camera-panoramamodus, een nieuwe look voor Gmail en het gebruik van de kleur blauw voor de user-interface in plaats van de bekende kleur groen. Wat er verder wordt vernieuwd blijft nog even afwachten tot de release of totdat Google hier meer informatie over vrij geeft.