1 min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Onderzoek toont aan dat mensen eerder geneigd zijn om een leugentje te vertellen als ze een ander sms’en. Hoe anoniemer de technologie, des te groter de kans is dat mensen liegen.

Dat concludeert professor Karl Aquino van de University of British Columbia. Deze conclusie mag weinig verrassend klinken in onze ogen, maar wordt nu wel met wetenschappelijk onderzoek ondersteunt.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd onder 170 studenten, blijkt dat het 95 procent waarschijnlijker is dat mensen via de sms een leugentje om bestwil vertellen dan via persoonlijke interactie. In face-to-facegesprekken ligt dat percentage op 31 procent en bij audiogesprekken op 18 procent. Kortom, als mensen elkaar zien, spreken of horen zijn ze minder snel geneigd om te liegen tegenover de andere persoon dan via een sms-berichtje.

De professor adviseert mensen die via een webwinkel een aankoop doen om telefonisch of met Skype contact op te nemen met de verkoper. Dan is het makkelijker te achterhalen of het product dat hij te koop aanbiedt daadwerkelijk zo geweldig is als hij beweert in zijn advertentie. Zo kun je de kans verkleinen dat je een kat in de zak koopt.