Nederlanders maken steeds vaker gebruik van een tablet. Begin deze maand stond de teller op 1,7 miljoen gebruikers, bijna zes keer zoveel als een jaar geleden.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van onderzoeksbureau Gfk. Vorig jaar december telde Nederland ruim 300.000 tabletgebruikers. In zes maanden tijd groeide dat aantal tot 725.000, ruim twee keer zoveel. Inmiddels is de teller opgelopen tot meer dan 1,7 miljoen tabletgebruikers. Gemiddeld gebruiken 2,3 personen een tablet. Dit aantal ligt waarschijnlijk zo laag vanwege het beperkte gebruik van de allerjongsten, alleroudsten en niet-tabletbezitters.

Gfk heeft berekend dat 1,7 miljoen Nederlanders volgend jaar overwegen om een tablet aan te schaffen. Dit klinkt enigszins aan de lage kant. Volgens TNS NIPO overwegen acht op de tien Nederlanders om aankomend jaar een tablet te kopen. Nogal een groot verschil in inzicht. Hoeveel geld consumenten willen besteden aan een nieuwe tablet of op welke termijn ze dat zullen doen is niets bekend. Wel weet Gfk te melden dat tabletbezitters gemiddeld 20 tot 25 apps op hun apparaat hebben staan.

Uit de cijfers blijkt ook dat steeds meer consumenten een smartphone aanschaffen. Een half jaar geleden hadden zo’n 4,7 miljoen Nederlanders een smartphone, inmiddels is dat aantal opgelopen naar 5,5 miljoen. Uit een recentelijk verschenen rapport bleek dat slechts een kwart van alle mobiele telefoons wereldwijd een smartphone is.