2min

In april komt Intel met de nieuwe Ivy Bridge processoren op de markt, hiermee wil Intel de nieuwe Ultrabooks een flinke boost in prestaties geven maar ook de gemiddelde prijs verlagen naar een prijs tussen de 799 en 999 dollar. AMD zit echter ook niet stil en zou hebben besloten om te gaan concurreren met de Ultrabooks met een eigen AMD Ultrathin serie.

De AMD Ultrathin serie zal gaan werken met de AMD Trinity processoren welke in juni op de markt moeten verschijnen. De prestaties van de Trinity processoren zullen niet kunnen tippen aan de prestaties van Ivy Bridge, al bestaat de kans dat Trinity grafisch gezien wel sterker zal zijn dan Ivy Bridge, iets wat de toekomst zal moeten uitwijzen.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is in elk geval de prijs. De AMD Ultrathin lijn zou namelijk nog eens 10 tot 20 procent onder de prijs van de Intel Ultrabooks moeten kunnen duiken.

Iets wat voor de consument in elk geval enorm interessant zal zijn, aangezien die zeker in deze economische tijden wat beter op hun portemonnee letten. AMD verwacht dat bedrijven als Acer, Asus en HP zeker mee zullen doen met de AMD Ultrathin lijn.

Verwacht wordt dat er in 2012 zo’n 75 verschillende ultrabook modellen op de markt zullen komen, tegenover 20 AMD-modellen.

De lancering van de Trinity APU’s in juni wijkt af van de oorspronkelijke planning van AMD. Oorspronkelijk zou AMD het Deccan platform lanceren met de Krishna en Wichita APU’s. Hoe de planning van AMD er nu precies uit ziet is onduidelijk.

Insiders gaan ervan uit dat dit jaar rond 75 op Intel gebeaseerde Ultrabooks op de markt gaan komen, tegenover zo’n 20 modellen die op AMD draaien. AMD’s Ultrathin-platform biedt weliswaar geen opvallende innovaties of betere prestaties dan Ivi Bridge van Intel, maar is kostentechnisch wel voordeliger, waardoor de daarop gebaseerde Ultrabooks tussen de 100 en 200 dollar goedkoper kunnen zijn. Dat zou volgens sommige fabrikanten ervoor kunnen zorgen dat de ASP van Ultrabooks sneller dan verwacht zou kunnen gaan dalen.