Samsung gaat de schermen van zijn smartphones waterafstotend maken. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft de exclusieve rechten op technologie van RNL gekocht, dat zich bezighoudt met deze ontwikkeling. Daarmee zouden de schermen van smartphones, tablets en andere elektronische apparaten beter moeten werken.

Het glas van ORNL wordt gemaakt met een speciale transparante coating die hydrofoob is. Dat houdt in dat de coating glas afstoot. Als er een druppel water op valt, stuitert die als het ware weg, of glijdt die van het glas af. Tegelijk neemt het water stof en andere zaken met zich mee, waardoor het glas een stuk langer schoon blijft.

Uit de aankondiging van ORNL, dat deel is van het Amerikaanse ministerie van Energie, blijkt dat de coating ervoor zorgt dat er geen vingerafdrukken achterblijven op het scherm. Ook spiegelt het glas met de coating een stuk minder, waardoor de schermen die ervan voorzien worden beter afleesbaar zouden moeten zijn in direct zonlicht.

Samsung gaat de technologie toepassen op zijn elektronica, waaronder smartphones en tablets. Het heeft geen licentie op andere technologie, maar volgens ORNL is de coating uiterst geschikt voor toepassingen op bivoorbeeld zonnepanelen en cameralenzen.