Tijdens de aankondiging van de nieuwe iPad kwam er een slide voorbij met een grafiek waarin werd beweerd dat de nieuwe A5X-processor van Apple vier keer betere prestaties levert dan Nvidia’s Tegra 3-processor. Dit blijkt niet helemaal waar te zijn.

Zonder verdere informatie of statistieken is dit natuurlijk makkelijk te stellen, maar niet eerlijk en onderbouwend tegenover de consument en concurrent. Dit vonden ze bij Nvidia alsook bij Laptop Mag. De laatste voerde een aantal benchmarks uit. En wat blijkt, de claims van Apple zijn niet helemaal terecht.

De Open GL 3D prestaties van de A5X zijn een stuk beter dan de Tegra 3 in de GLBenchmark 2.1 test. Ongeveer twee keer zoveel frames per seconden en vier keer zoveel texture pixels werden weergeven in de grafisch veeleisende Egypt test, welke wij ook gebruiken bij het reviewen van toestellen.

De CPU-kracht is daarentegen een ander verhaal, zoals we zien in de Geekbech test. De Tegra 3 versloeg de iPad in zowel de ‘integer’ als ‘floating point’ benchmark, maar ook in de ‘memory’ benchmark. De iPad won echter wel de ‘stream’ test, waar wordt gekeken naar de snelheid waarmee data kan worden geschreven naar, of gelezen van het geheugen.

Laptop Mag keek ook naar de prestaties tijdens het spelen van een game waarovoor de games Riptide GP en Shadowgun werden gebruikt. Het beeld van de iPad, dankzij het retina-scherm, was beduidend scherper en kleurrijker, al viel het ook op dat een aantal effecten ontbraken welke in de Tegra 3-versie wel aanwezig zijn. Hierbij moet wel gezegd worden dat deze games geoptimaliseerd zijn voor de Tegra 3 processor, wat dus niet betekent dat de iPad deze niet zou kunnen weergeven.

De nieuwe A5X-chip van Apple is zeker niet slecht en op sommige punten zeker beter dan de Nvidia Tegra 3 maar op sommige punten ook slechter. De beweringen van Apple moeten dus met een korreltje zout worden genomen.