Google heeft de afgelopen jaren al op veel commentaar mogen rekenen als het gaat over het pijnlijk trage proces dat fabrikanten en smartphone-eigenaren moeten doormaken als het gaat om het doorvoeren van Android-updates. Het lijkt er op dat Google met de volgende grote iteratie van Android, genaamd Jelly Bean, een einde wil maken aan het grote drama. Het bedrijf uit Mountain View zou hiervoor hoge limitaties opleggen wat betreft hardware.

Het mobiele besturingssysteem Android heeft veel last van fragmentatie door het grote scala aan verschillende toestellen met eigenzinnige hardware en schermafmetingen, waarmee het systeem overweg moet kunnen. Volgens een goed geïnformeerde bron die contacten heeft met een ARM-chipontwerper, is Google van plan om de ondersteuning voor oude hardware flink te beperken voor Jelly Bean. De kans lijkt dan ook groot dat veel gebruikers met exotische toestellen buiten de boot gaan vallen.

Jelly Bean zou bijvoorbeeld geen ondersteuning bieden voor Cortex A8- en A9-SoC’s met een enkele core en zelfs sommige dualcore-systemen zouden niet voldoende zijn. Volgens de bron zou de Galaxy Nexus het traagste toestel worden dat Jelly Bean kan draaien. Dat het toestel Jelly Bean überhaupt zal draaien zou meer met het imago van Google te maken hebben dan met de hardware-limitaties.

Volgens de bron van Fudzilla zal de Google-tablet het eerste apparaat worden dat de Jelly Bean-update ontvangt. De tablet zal binnen enkele maanden worden verscheept met Ice Cream Sandwich en zal een nVidia Tegra 3-SoC aan boord hebben. Google zou expres niet voor een Qualcomm-processor gekozen hebben vanwege Jelly Bean.

Uiteindelijk lijkt het er op dat de eigenaars van een Android-toestel de dupe worden. Alleen de snelste high-end toestellen zullen Jelly Bean officieel als update ontvangen. Consumenten die in het afgelopen kwartaal geen hoog bedrag overhadden voor een high-end toestel moeten het nu waarschijnlijk ontgelden.

UPDATE: Google heeft vandaag laten weten dat het bovenstaande een 1 april grap is. Google zal dus geen hogere eisen gaan stellen vanaf Android Jelly Bean.