2min

Tags in dit artikel

,

Het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteurs- en naburige rechten (CvTA) concludeert dat er geen aanwijzingen zijn die erop duiden dat Buma/Stemra zich schuldig maakt aan integriteitsschending. Wel hoopt het College dat de belangenbehartiger op korte termijn veranderingen doorvoert om de legitimiteit van haar organisatie te verbeteren.

Het CvTA startte vorig jaar een onderzoek naar aanleiding van een uitzending van PowNews van 30 november 2011. Daarin zond het nieuwsprogramma een gesprek uit tussen bestuurslid Jochem Gerrits en componist Melchior Rietveldt waarin Gerrits beloofde hem te helpen bij het incasseren van een claim die de componist zou hebben op de organisatie Buma/Stemra.

In het onderzoeksrapport schrijft het College: "De situatie waarin een bestuurslid de incasso van een claim ter hand neemt en zulks vervolgens aankaart in het bestuur of bij de directie, is evident onwenselijk." Het College concludeert dat de handelswijze van Gerritsen weliswaar niet de schoonheidsprijs verdient, maar dat er geen concrete regels zijn die voorschrijven hoe Buma/Stemra in een dergelijke situatie moet handelen.

Verder stelt het College dat Buma/Stemra in onvoldoende mate gehoor heeft gegeven aan eerdere aanbevelingen van het CvTA. Het College hoopt daarom dat de organisatie op korte termijn alsnog integriteitsregels formuleert die mogelijke belangenverstrengeling uitsluiten. Over de beoordeling van de claim van componist Rietveldt doet het College geen uitspraak, omdat de zaak momenteel bij de rechter in behandeling is.

In een reactie laat een woordvoerder van Buma/Stemra weten: "Wij onderschrijven dat de behandeling van de klacht efficiënter had gekund, maar het is van groot belang dat het College van Toezicht uitspreekt dat er geen sprake was van niet-integer handelen. Juist dit verwijt is de organisatie veel gemaakt in de periode dat dit conflict in de media kwam. Ik ben blij en tevreden dat het rapport hierover een heldere uitspraak doet en ook wijst op de complexiteit van ons werk."