Nadat de geruchten al lange tijd gingen, is het nu officieel: Google komt met een eigen tablet op de markt. Deze tablet krijgt de naam ‘Nexus 7’ en zal voorzien worden van de zojuist aangekondigde versie van Android, versie 4.1 ofwel Jelly Bean.

De Nexus 7 wordt geen directe concurrent van de iPad, afgaande op de prijs. Qua hardware is het toestel voor zijn prijs van 200 dollar toch zeker niet misselijk. De Nexus 7 wordt voorzien van een HD-scherm van 7 inch, met een resolutie van 1280 x 800, een quadcore Tegra 3-processor, een GPU met twaalf kernen en één Gigabyte aan werkgeheugen. De tablet weegt 340 gram.

Er zal een 1,2 megapixel camera aan de voorkant van het toestel te vinden zijn, wat betreft connectiviteit zijn alle moderne standaarden aanwezig, ook NFC. De Nexus 7 kan echter niet verbinden met 3G- of 4G-netwerken.

Wat betreft de accutijd zal de Nexus 7 bij de meeste consumenten wel in de smaak vallen. Zo meldt Google dat de tablet een standbytijd van 300 uur heeft en als je bijvoorbeeld constand HD-video’s kijkt, zal de tablet alsnog negen uur meegaan. Op de website van Google vinden we terug dat de accucapaciteit 4325 mAh is, wat volgens Google goed is voor acht uur actief gebruik.

De Nexus 7 kost in de Verenigde Staten 199 of 249 dollar, afhankelijk van de opslagruimte van respectievelijk 8- of 16 GB. De tablet is alvast te pre-orderen vanaf de website van Google. De zoekgigant zal medio juli beginnen met de levering van de Nexus 7.