Het nieuws rond Microsoft gaat razendsnel op het moment, Mary Jo Foley, een zeer bekende Microsoft volger die vaak goed geïnformeerd is laat weten dat Microsoft mogelijk van de huidige lanceringsstrategie af gaat stappen. Microsoft zou volgend jaar al een grote update voor Windows 8 hebben gepland onder de codenaam ‘Blue’.

De eerste geruchten over Windows 9 waren ook al opgedoken en volgens Foley is Microsoft natuurlijk al begonnen aan de ontwikkeling van een Windows-versie die na Windows 8 zal verschijnen. Alleen volgens haar wordt de volgende Windows versie waarschijnlijk niet Windows 9.

Zij heeft van haar contacten begrepen dat Microsoft volgend jaar zomer een grote update wil lanceren van Windows 8. Wat er precies in deze update is inbegrepen is niet helemaal duidelijk. Of het alleen gaat om een bundeling van patches en fixes of ook om nieuwe features. Volgens Foley gaat het waarschijnlijk om een echte update met ook nieuwe features een soort Windows 8.5.

Een jaar na de lancering van een nieuwe besturingssysteem een update uitbrengen is voor Microsoft niet nieuw, we hebben al vaker Service Packs gezien die ongeveer een jaar daarna uitkwamen. Maar Microsoft zou mogelijk nu voor een hele andere strategie hebben gekozen. Wat die strategie precies is, blijft echter onduidelijk.

Microsoft zou kunnen kiezen voor een Windows Phone release schema, waarbij er na een grote nieuwe versie een kleinere update volgt en daarna weer een grote versie. Microsoft zou ook gewoon alles patches en fixes kunnen bundelen in een Service Pack, wat we van het bedrijf zijn gewend. Of voor de Apple methode kunnen kiezen waarbij er elk jaar een grote update verschijnt met nieuwe features maar niet zo groot als een compleet nieuwe Windows-versie.

Eerst hebben we echter nog de lancering van Windows 8 op het programma staan. Op 26 oktober zal Windows 8 in de winkels liggen en op 15 augustus kunnen alle Technet en MSDN leden al aan de slag met Windows 8. Mogelijk laat Microsoft iets los tijdens de BUILD-conferentie eind oktober over de toekomst van Windows.