Google heeft de nieuwe update methode voor Android apps in de nieuwe versie van de Play Store geactiveerd. De nieuwe methode noemt Google Smart Apps en deze werd al tijdens Google I/O, de ontwikkelaars conferentie van Google, in juni aangekondigd. Het verschil is dat alleen nog het verschil tussen de nieuwe en de oude app wordt gedownload.

Google schakelt dus over op het zogenaamde incremental update principe, beter bekend als Delta. Indien je een app hebt geïnstalleerd op je Android-smartphone en je moet deze bijwerken naar een nieuwe versie. Dan werd voorheen de volledige app opnieuw gedownload en geïnstalleerd. Dat is nu voorbij, zodra een ontwikkelaars een update beschikbaar stelt in de Play Store, gaat Google kijken wat het verschil is tussen de twee apps in code en maakt hier een speciaal update bestand van. Hierdoor hoef je dan alleen nog maar het verschil tussen de twee apps te downloaden en te installeren.

De nieuwe update mogelijkheid maakt bij de kleinere apps natuurlijk niet zo’n heel groot verschil. Maar bijvoorbeeld bij spellen van 30MB of meer waarin slechts een paar regels code zijn aangepast om een bug op te lossen kan zo’n update ineens minder dan 1 MB zijn, terwijl anders de hele app opnieuw gedownload moest worden.

Uiteindelijk bespaard de gebruiker hier een hoop dataverkeer mee en ook is er minder rekenkracht nodig voor de updates, wat weer goed is voor de batterij.

Een andere nieuwe functionaliteit in deze Play Store is dat je voortaan cadeaubonnen kan inwisselen voor een tegoed om apps mee te kopen. Of deze cadeaubonnen ook in Nederland te koop komen en waar is nog niet bekend.